По време на щафетата на олимпийския огън на територията на Кремъл факелът изненадващо угасна в ръцете на един от участниците - многократният световен шампион по подводно плуване Шаварш Карапетян, съобщиха местните медии.

Почти веднага огънят бе възстановен с помощта на запалка от намиращ се наблизо сътрудник, но самото угасване буди недоумение, тъй като огънят не би трябвало да гасне нито от дъжд, нито пък от силен вятър. Злощастният факлоносец Карапетян e известен освен със спортните си подвизи с това, че по време на ужасна трагедия в Ереван успява заедно с брат си да спаси 20 човека. През 1976 г. тролейбус пада в дълбоко 10 метра езеро и Карапетян успява да извади от водата живи 20 пасажери от общо 92-ма. Спортистът е откаран в безсъзнание в клиника, заболява от пневмония, която се усложнява и се стига до отравяне на кръвта (сепсис). По волята на съдбата 9 години по-късно Карапетян става свидетел на пожар, втурва се да помага на пожарникарите, отново спасява животи, но получава тежки изгаряния.

Щафетата стартира вчера на Червения площад в Москва и ще финишира на 7 февруари в Сочи на Олимпийския стадион, на който ще се проведе церемонията по откриването на XXII Зимни олимпийски игри.