Регулирано изпускане на язовирите „Баниска“, „Бели Лом“ и „Желязковец“ започна вчера „Напоителни системи“ във връзка с обилните валежи през последната седмица, съобщиха от областната администрация.
Изпуснатите води ще се влеят в реките Бели Лом и Черни Лом. Специалистите на държавното дружество уверяват, че количествата ще бъдат минимални и няма да се допусне заливане на земеделски земи и населени места.
Независимо от това областният управител Венцислав Калчев е предупредил кметовете да организират денонощно наблюдение на нивото на реките и на подпочвените води, да имат готовност с техника и хора да реагират в случай на авария и бедствие. Кметовете трябва да организират доброволните отряди и да осигурят инертни материали и чували за надграждане на диги и запушване на компрометирани участъци от тях. При влошаване на обстановката те трябва незабавно да информират оперативния център на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ и дежурните в Областния съвет по сигурност.
Управителят на ВиК-Русе е уведомен да организира обезопасяването на тръбните и шахтови кладенци за питейна вода в заливните тераси на реките.