Срещу газираните напитки, които предизвикват затлъстяване и са свързани със сериозни заболявания, трябва да се война както срещу тютюнопушенето, предупредиха американски експерти, цитирани от Франс прес.

Мерките трябва да включват предупреждения върху амбалажа и повишени данъци върху газираните напитки.
Това са някои от предложенията на експерти, събрали се на конгрес за газираните напитки във Вашингтон. Той е организиран от асоциацията на потребителите "Център за наука в интерес на обществото".

"Става въпрос да се каже истината за тези продукти и да се остави потребителят да вземе решение - поясни експертът Харолд Голдстийн от Калифорнийския център за защита на общественото здраве. - Предупрежденията върху пакетите с цигари се оказаха ефикасни."
Той представи проектозакон, който гласи, че трябва да има предупреждения върху етикетите на бутилките газирани напитки с добавена захар. Текстът бе гласуван в края на май от Сената на Калифорния и чака подписа на губернатора на щата. Така Калифорния ще стане първият американски щат, наложил използването на тези предупреждения.

"Консумацията на газирани напитки с добавена захар допринася за затлъстяването, диабета и зъбните кариеси", ще може скоро да се прочете върху етикетите на бутилките газирани напитки в щата.

"След като е информиран, потребителят ще може да стигне по-далеч", увери Голдстийн, който като другите участващи в конгреса негови колеги е на мнение, че борбата срещу подсладените газирани напитки изисква много подходи.