Земетресение с епицентър Вранча разбуди русенци в 4,37 часа призори в неделя. Трусът с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер се е усетил предимно по високите етажи.
Много русенци, които помнят страшното земетресение  от 4 март 1977 година, са се уплашили и веднага са звъннали на тел. 112 и на дежурния в Общината. Сред най-стресираните са били хората от потъващия блок „Русия“, които при всеки трус се страхуват за домовете и живота си. 
Сигнали за щети и пострадали хора няма, съобщи шефът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. Той коментира, че по време на земетресението електричеството не се е изключило, което говори, че у нас силата му не е била голяма.
По данни на румънския сеизмологичен институт дълбочината на сеизмичната активност е била между 130 и 140 км. На 150 км от епицентъра - в столицата Букурещ, трусът е усетен като четвърта степен. От Румъния също не съобщават за щети и пострадали.
У нас земетресението е усетено освен в Русе и в Силистра и Тутракан, в Плевенско и Шуменско, уточняват българските сеизмолози.
През последните 70 години във Вранча е имало 4 катастрофални земетресения - през 1940, 1977, 1986 и 1990 години. Най-силно с магнитуд 7,7 по Рихтер е било първото. При второто обаче се срутиха два блока в Свищов и загинаха над 100 души. В Румъния щетите са още по-големи - над 1500 жертви и 35 разрушени здания.
В Северната ни съседка обаче от около десетилетие действа предупредителна система, съобщават националните медии. Звуков сигнал известява гражданите от 25 до 28 секунди преди труса.