Русе е пред риск да загуби близо 70 млн. лева европейско финансиране, алармира кметът Пламен Стоилов. Става дума за проектите за канализация на Средна кула и Долапите и за рекултивацията на старото сметище. Първият е на стойност малко под 40 млн. лева, вторият е за 28 млн. лева.
Проектът за канализацията на двата квартала е от особено значение, тъй като заради септичните ями много от къщите в двата квартала пропадат и се цепят. Този проект беше подготвен още по времето на кмета Божидар Йотов, но няколко пъти беше връщан за преработка и едва през май тази година бе одобрен окончателно. 
Според кмета проблемът е, че по тези поръчки още няма договор с изпълнител и ако до края на годината това не се случи, Общината няма да може да получи карт бланш за безвъзмездна помощ, независимо от факта, че проектите са спечелени. За канализацията поръчката се обжалва в момента пред КЗК, а за сметището още няма избран изпълнител. Притеснението на Общината е, че след КЗК ще трябва да се чака и произнасяне на Върховния административен съд. А настоящият програмен период изтича в края на годината.
Голяма част от проектите по водния цикъл, подписани при управлението на ГЕРБ, няма да се реализират заради забавяне, само преди два дни заяви в Кърджали и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. С отпадане на тези проекти обаче щял да се реши друг съществен проблем - свръхдоговарянето. При осигурени 2 млрд. лева от европейските фондове и държавния бюджет били подписани договори за 4 млрд. лева.
По този повод зам.-кметът Страхил Карапчански заяви, че единствено по ОП „Околна среда“ има такова ограничаващо условие - първо подписан договор с изпълнител, а след това сключване на договор за безвъзмездна помощ. Именно заради това голяма част от проектите няма да получат финансиране през този програмен период и ще трябва да чакат следващия.
Карапчански за разлика от Пламен Стоилов смята обаче, че Русе още не е изгубил шанса си да спази сроковете и да има изпълнители, преди да се хлопне вратата. Ние сме стартирали процедурите, докато много други общини дори не са ги обявили, каза той. Ако все пак се случи най-лошото, зам.-кметът твърди, че проектите ще бъдат прехвърлени през следващия програмен период, но тогава сроковете за изпълнение ще бъдат съкратени. Това ще постави в много неизгодно положение строителите.
Русенските депутати Добрин Данев и Ферихан Ахмедова вчера отказаха коментар, защото не били запознати с детайлите, но пък се ангажираха да проверят как стоят нещата за Русе. Иначе Ахмедова заяви, че в междинния доклад за усвояване на евросредствата е отчетено, че промяната на условията за кандидатстване в движение е грешка, която през следващия програмен период трябва да бъде избегната.