Футболистите на „Дунав“ от славните двубои с „Рома“ ще бъдат почетени днес на скромно тържество преди мача на русенския отбор срещу „Добруджа“. Празникът на Градския стадион ще започне в 15.40 часа, като кметът на Русе Пламен Стоилов ще удостои славните ветерани с паметен плакет. В епични двубои от турнира за купата на УЕФА дунавци загубиха на 15 септември 1975 година в Рим с 0:2, а на реванша прекършиха италианците с 1:0.
„Не искам да се счита, че сме били някакви герои, но тези мачове бяха върхът за русенския футбол. След славния период от 1962 до 1985 година нашият клуб загуби инерция и върви само надолу“, заяви на пресконференция вчера Иван Въжаров, капитан на „Дунав“ в мачовете срещу римските „вълци“. На нея присъстваха президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов и председателят на областния футболен съвет Димитър Димитров-Кулеманс.
Въжаров върна лентата към първия двубой във Вечния град.
„Когато бяхме в тунела на „Олимпико“ с 80 000 зрители по трибуните, се обърнах и видях, че по лицата на моите съотборници не бе останала капка кръв. Не че бяха уплашени, просто огромното притеснение при дебюта в Европа бе взело връх. За 20 минути получихме 2 нелепи гола, след което, твърдя, че до края на мача имаше само един отбор - „Дунав“! На реванша в Русе знаехме вече, че имаме своите шансове. Италианците не харесаха хотел в нашия град, затова нощуваха в Букурещ и пристигнаха в деня на мача. Никога не бях виждал толкова хора по трибуните! Феновете ни обичаха. Като излязохме от съблекалнята, чухме как стадионът ехти от „Тих бял Дунав“. Каква мотивация ти трябва повече! Поведохме с гол на Тодор Иванов, после Никола Христов имаше две нови златни възможности, а странният кипърски съдия не даде абсолютна дузпа за нарушение срещу Стоян Илиев. През последните 20 минути мач нямаше, защото великите италианци само лежаха по терена или чистеха топката в трибуните. Ако бяхме изравнили, сигурен съм, че щяхме да елиминираме „Рома“, заяви Въжаров.
Премията за историческата победа била 200 лева с 20-процента удръжки. Тогавашният председател на дружеството Димо Иванов дори подшушнал на играчите, че е доволен от тази развръзка, защото щял да се чуди откъде да намери още пари при отстраняване на „Рома“.
Според Въжаров спомените по онези мачове трябва да се разглеждат като основа за вглеждане в днешния ден на русенския футбол.
„Футболът тогава се играеше от бедни момчета, които нямаха нужда от мотивация. Положението днес е различно. Някогашната школа на „Дунав“ беше една от най-добрите. Моя милост и Сашо Манолов комай бяхме единствените футболисти отвън. Вижте - днес дори Спортното училище не развива футболна паралелка, каквито имаше по времето на добри треньори като Ремзи Нуриев и Петър Пенев. Струва ми се, че общината трябва да се отвори повече към футбола, защото този спорт е магията и емблемата на един град“, каза Въжаров, като пожела успех на „Дунав“ в днешния мач срещу „Добруджа“.