Общо 8701 човека в Русенска област ще получат хранителни пакети по европейската програма за подпомагане на най-нуждаещите се, която се организира съвместно от БЧК, Държавен фонд „Земеделие“, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по безопасност на храните. Стойността на храните за цялата страна е близо 18 милиона евро. Те ще бъдат разпределени на два транша в пакети по около 25 кг всеки. Съдържанието ще е ориз, брашно, спагети, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, пчелен мед, вафли и картофено пюре.
Тази година в Русе ще бъдат подпомогнати с над 160 души повече от миналата, тъй като към списъците са добавени и ветераните от войните, съобщи директорът на БЧК-Русе д-р Руденко Йорданов. Той поясни, че предстои да се направят корекции в критериите за определяне на хората, които наистина имат нужда от помощ, и не е изключено и тази година да се видят парадокси от типа „луксозен автомобил товари хранителни пакети“.
Раздаването на храните ще започне на 7 октомври и ще продължи до края на месеца, като пунктът в Русе е в хлебозавода, където е единственото място, отговарящо на санитарно-хигиенните изисквания. Вторият транш хранителни помощи се очаква да се реализира през декември.
От БЧК са готови да разкрият кризисна трапезария в деня, в който температурите паднат под нулата. Можем да поемем храненето на 30 човека, като им осигуряваме и баня за лична хигиена, поясни д-р Йорданов и припомни, че в Русе приютът за бездомни хора „Добрият самарянин“ има капацитет да приеме 80 временни гости.