Както изяснихме в статията миналия петък, нашата мисия е да споделяме знанията и опита си с максимално количество хора и най-вече с подрастващите, защото те са бъдещето ни. Ето защо сме много радостни, когато в Центъра ни за натурално хранене „Изи Фууд“ на ул.“Тулча“15 пристигат деца, с които да споделим и практически онагледим пътя на зърното – от каменната мелница, през миксера и конвектомата до ароматната содена питка, при вида на която дъхът спира и апетитът напира.
Децата много бързо, като в детска игра, са готови да променят хранителните си модели и навици, щом компетентно и аргументирано им се обясни, кое е по-полезно за здравето и физиката.
И това е само първата стъпка.
Ние от Easy Food, приготвяме комплексните си хранителни предложения изцяло в съответствие с хранителната пирамида Easy Slim.
Какво е това?
Хранителната пирамида Easy Slim показва общите потребности на човешкото тяло от вода и храна.
За да е здрав, енергичен и строен, човек е добре да съобразява структурата на ежедневния си рацион с хранителната пирамида Easy Slim - количеството зависи от конкретния индивид: пол, възраст, тегло, двигателна активност и двигателна култура, количество мускулна маса, тип метаболизъм, хранителни навици и конкретна цел.
Това точно може да го определи специалист по храненето, създавайки индивидуална хранителна програма или да получиш повече информация, като приемеш участие в тренингите Easy Slim за балансиране на теглото
Количествата може да са различни, но съотношението е добре да съответства на пирамидата Easy Slim, тъй като тя максимално точно отразява потребностите на здравия човек:
- фундаментът вода трябва да е за 24 часа по 30 мл на кг тегло през зимата и 40 мл през лятото;
- витамини, минерали, ензими и растителни влакна -пресни и натурални храни-плодове и зеленчуци, да съдържат достатъчно количество растителни влакна > 30-40 г или 14 г/1000ккал за 24ч;
- качествени аминокиселини;
- сложни въглехидрати;
- мазнини – растителни или животински, мононенаситени, полиненаситени и наситени мастни киселини;
- калориите да са оптимално структурирани според целта в съотношението между макро нутриентите  протеини: въглехидрати: мазнини;
- калориите да са около 300-700 ккал на едно хранене и същевременно да са оптимално балансирани минералите, витамините, растителните влакна, белтъчините, сложните въглехидрати и мазнините;
- „разтоварващ ден“ - определи си удобен ден от седмицата и го прави ежеседмично. Както и пречистване 3-4 дни ежемесечно или 10-14 дни на тримесичие, съобразено с лунните цикли. Необходимо е, защото всичко, за което се пише и говори за здравословното хранене и храните, е вярно за здрав човек и нормално функциониращ организъм.
За да е лесно и постижимо в активното ежедневие, ние сме насреща  - както с конкретни блюда и комплексни хранителни пакети „Баланс“, „Отслабване“ и „Спорт“, така и с информационо-мотивационна подкрепа – всяка неделя от 12:00 часа в центъра за натурално хранене „Easy Food“ провеждаме курс за балансиране на теглото.
Щом все още четеш това, вярвам, че това е истински важно и за теб!
Радвам се, че сме с още един човек повече!
Предлагам ти да харесаш и споделиш с приятели информацията за нас.
Включи се в някои от нашите инициативи.
Заповядай в Центъра за натурално хранене в Русе „Easy Food“ на ул. „Тулча“ 15 или си поръчай по телефона храна за дома и офиса, за да опиташ и лично да се увериш в истинността на думите ни.
Дай на тялото си възможно най-подходящата храна за Здраве, Енергия и Стройност.
БЪДИ С НАС!


Содена питка

Необходими продукти:
3 ч.ч. прясно смляно пълнозърнесто брашно от лимец
1 кофичка домашно кисело мляко, около 500мл
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. оцет
2 яйца
1 с.л. олио
2 с.л. белен сусам
2 с.л. просо
2 с.л. ленено семе
1 ч.л. сол
черен кимион за поръсване отгоре
Начин на приготвяне:
В купа се смесват киселото мляко, содата и оцетът. След като сместа шупне, се прибавят и останалите продукти. Обърква се добре, докато се получи тесто като за кекс. Изсипва се във формичка и се пече 20 мин на 200° С в предварително загрята фурна. 
*** След смилане е препоръчително брашното да бъде пресято на едро сито, за да се отстранят евентуалните останки от люспи.
Води здравословен начин на живот с продукти, направени от лимец. Един от тях е именно тази содена питка, която е подходяща за закуска, тъй като лимецът е чудесен източник на редица витамини, минерали, ензими и растителни влакна. А сусамът, ленът и просото също са ценни източници на хранителни вещества. 
Хлябът от лимец е колкото полезен, толкова и вкусен! 
 Бъди здрав и енергичен, консумирайки го!


Хумус

Необходими продукти за 8 порции: 
250 г нахут
6 с.л. овесени трици 
100 г кълнове от лимец /може всякакви кълнове/
50 мл зехтин или шарлан
1 ч.л. сол
сок от 1 лимон
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. куркума
3-6 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Нахутът се накисва във вода за цяла нощ, след което се сварява в подсолена вода до пълно омекване. Отцежда се и в част от още горещия бульон /около 500 мл/ се добавят триците и кълновете. Престояват около 15-20 минути, колкото е необходимо и свареният нахут да се охлади. Пасира се заедно със зехтина, лимоновия сок, солта, черния и червения пипер, куркумата и счукания чесън.
Може да се консумира като самостоятелна храна на междинната закуска, а може като леко хапване сутрин или вечер на филийка пълнозърнест хляб.
Може да бъде идеалната гарнитура за заек, пуешко, пилешко или риба.
Хумусът от нахут е идеалното съчетание между зърнени и бобови растения. Изтънчено ястие или гарнитура, напълно в съответствие с Хранителната пирамида Изи Слим. Помага да редуцираме теглото си по време на Преходния период или ни зарежда със здраве, енергия и стройност всеки ден. Направи го и ти!
Живей натурално и вкусно!