НЗОК изпитва сериозни трудности с финализирането на тази бюджетна година, не без заслугата на управляващите касата за първите 6-7 месеца, защото ако погледнем алгебрично бюджета, ще видим, че до края на годината ще имаме трудности с финансирането.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на блиц-контрола в парламента във връзка със скъпоструващите онколекарства, предаде репортер на БГНЕС.

Орешарски посочи, че са набелязани редица мерки за качествено подобряване на системите за контрол, както и промяна на механизмите за търговете при лекарствата. "Имаме амбицията за лекарствата да въведем централизирани търгове, така че да се минимализира и стойността на лекарствата, и размерът на средствата, които ще бъдат необходими. Друга група мерки са насочени към по-добра събираемост на здравните вноски", каза Орешарски.

Той подчерта, че в последните години размерът на неосигурените значително нараства, което създава проблем. "Има още цял пакет мерки, които пряко не засягат лекарствата, но са насочени в посока на по-ефективно функциониране на здравната система като цяло, в частност касата. Подготвяме първи стъпки в посока на децентрализация на касата за по-ефективен контрол и демонополизация на касата. Един от изводите е, че за последните 12 години безспорно този модел доказа, че монополното положение на НЗОК като че ли е в основата на трудно въвеждане на инструменти за по-добро събиране на приходите и за по-ефективно разходване на средствата", заяви премиерът.

Той съобщи, че пакетът от мерки ще бъде дискутиран в процеса на обсъждане на бюджета за следващата година. "Ще направим дебати и с неправителствения сектор, както и с пациентските организации. Не сме предложили още окончателните предложения. Не възнамерявам да следвам познат стил отпреди години, когато обсъждаме сурови идеи и ги сменяме през два дни", подчерта още Орешарски.