Спирането на работата на американското правителство заради липсата на приет бюджет за 2014 финансова година ще нанесе сериозни финансови загуби на страната – около 300 милиона долара дневно. Това прогнозира американската консултантска компания IHS Global Insight.

Неплатеният отпуск на 800 000 американски държавни служители нанася щети за 12,5 милиона долара всеки час, отбелязват аналитиците на компанията. Освен това прекратяването на финансирането на държавните учреждения ще провокира влошаване на най-важните икономически показатели на САЩ, по-конкретно, намаляване на БВП през четвъртото тримесечие с 0,9%, ако бюджетната криза продължи три седмици.

Сложната финансова ситуация вече засегна различни сфери от живота на американското общество. В цялата страна прекратиха работа много туристически обекти – национални паркове, музеи и експозиции, субсидирани от държавата.

Бюджетната криза не подмина и първите лица в държавата. Съпругата на президента Мишел Обама съобщи в Туитър, че по-рядко ще обновява своя акаунт в тази социална мрежа. Причината за това е неспособността на Конгреса да приема закон за финансирането на правителството. Това ще засегне нейните 16 асистента, които отговарят за страницата й в Туитър.

На 1 октомври Конгресът не успя да одобри резолюция за временното финансиране на правителството заради острите разногласия между демократите и републиканците във връзка с президентската програма за здравеопазване, известна като "Обамакеър". Камарата на представителите, където мнозинство имат републиканците, се опита да обвърже тези два въпроса, докато Сенатът настояваше за обратното.