От три дни обществеността в Стара Загора е на нокти заради нелепата смърт на малкия Паоло, който загина на пешеходната зона в града, премазан от луксозен джип, докато кара колело с родителите си.

След трагедията усилено се заговори за затваряне, заграждане и редица мерки за обезопасяване на пешеходни зони, паркове и детски площадки. Граждани започнаха подписка, в която до момента са се подписали над 15 000 души, в това число и кметът на града Живко Тодоров. От създалата се ситуация изникна и нова конфликтна точка. Това е дворът на болницата в града на липите. Днес директорката на болничното заведение - проф. д-р Петрана Чакърова съобщи, че преди осем месеца е изпратила писмо до кмета на града с искане за затваряне на двора на болницата и изработване на нова транспортна схема, която да регламентира кой и как влиза в двора с МПС. Тя заяви, че до сега не е получила отговор от общинските власти. Притесненията на болничната управа са, че заради безконтролното влизане на автомобили в двора, има опасност да се повтори трагедията от преди дни.

"От 1995 г. ръководя Клиниката по детски болести, която е първата сграда като се влезе от източния вход. Сутрин, идвайки към 7 часа през източния портал на болницата, е рали", разказа проф. Чакърова.

"Идват камиони, които разтоварват закуски, мляко, таксита, коли карат с бясна скорост и тръпна да не се случи подобно нещо. Затова на 23.10 2013 г. след като се събраха ръководителите на всички звена, които се помещават в болничния комплекс, решихме да напишем едно писмо до кмета на Стара Загора да разреши да поставим бариера на този вход, с контролиран достъп на МПС до двора, ръководела съм се от риска за децата, които се лекуват в клиниката и че може да се случи подобно нещо", обоснова се директорката на болницата.

"Депозирахме писмото, тъй като земята е общинска и без разрешение не мога да го направя. Имах и три лични разговора с кмета. Казах, ние ще си платим каквото струва, ще си направим бариера, ще сложим охрана там и ще влизат само коли, които имат индикации да влизат, за да не се случи инцидент. Въпреки това до момента аз не съм получила никакъв отговор дали ми се разрешава или не", допълни тя.

От общината обаче опровергаха думите на ръководството на болницата. Дори ги обвиниха, че събират незаконно такса за паркинг в двора на болничното заведение.

Кметът започна да чете част от писмото, за да внесе яснота по казуса. От него стана ясно, че болницата иска от общината да постави автоматична бариера и да се въведе входна такса от 2 лева, като за служители на болницата входът да е свободен и за хората имащи пропуск. Също така да бъде изградено и видео-наблюдение, да се преасфалтират алеите и да се назначи охрана, заплатите, на които ще се осигурят от входната такса.

"Не е въобще коректно това, което е представено днес. Мисля, че от изборите са превъзбудени и директорите на държавните институции, за да правят такива изказвания. Аз лично проведох телефонен разговор с нея. Обясних й, че това което предлага, не е законно. Помолих я да внесе предложение до общината и общинския съвет искане, с което тази общинска собственост да бъде предоставена на болницата. До този момент, такова писмо не е постъпвало, обясни кметът Живко Тодоров.

"Няма как кметът да разреши на директора на болницата да събира такса за частна общинска собственост. Това е абсурдно. Това противоречи на всякакви закони. Попитах ги на какво основание и в момента събират такса за вход на източната бариера. Те не можаха да ми отговорят. Отговорът на счетоводителя беше "Ами не знам", допълни още Тодоров. "Ние сме за това да се уредят нещата. Никога не сме отказвали разговор, но да стане законно. За това има два законни варианта: Единият е – общината изгражда и събира таксите. Втори вариант - болницата взима терена за ползване, общинският съвет го разрешава и те си взимат решение с борда на директорите за това, което искат", каза още кметът на Стара Загора.

Какво ще се случи с двора на болницата, кой ще го стопанисва и кой ще събира таксите предстои да се разбере във времето напред. Дано само докато се вземе решение, не се случи поредната трагедия, този път в двора на болницата.