35-годишен чужденец с неясна самоличност, тръгнал да пресича Дунав мост на 23 май с фалшиви документи. Според екзотичния мъж той е жител на Шри Ланка, който обаче бил принуден да си купи фалшив паспорт от Малайзия, за да може да пътува свободно и необезпокоявано в цял свят и да достигне до крайната си цел - Париж. Там той искал да започне работа, тъй като в родината му положението било тежко и нямало как да издържа жена си и детето си, което било само на година и половина. Каква обаче е истината, тепърва предстои да стане ясно. Засега 35-годишният мъж остава в ареста за това, че е хванат да пресича Дунав мост незаконно с фалшиви документи. Окръжният съд не пожела да измени мярката му за неотклонение в по-лека, най-малкото защото вероятността да забегне и да не може да участва в делото срещу него е много голяма. Освен това само с наблюдението му отблизо може да се изясни кой всъщност е чернокожият мъж.
Всъщност гледането на мярката му за неотклонение вчера бе съпроводено от големи трудности, които дойдоха от факта, че чужденецът говори свободно единствено тамилски език. Преводач с подобни познания обаче няма и с оскъдните си знания на английски мъжът трябваше да разбере защо всъщност се изправя пред съда и да обясни как е стигнал до това положение. Самият чужденец заяви, че почти не говори английски и има проблем с разбирането на ситуацията. Затова адвокатът му видя нарушение на човешките права. Разказа обаче, че отишъл от Шри Ланка до Малайзия, където приятели го уредили с фалшив паспорт. Единственото вярно в него била снимката му, а имената и личните му данни били измислени. Човекът не знаел къде е неговият истински паспорт и какво е станало с него. За последно го бил видял в Малайзия.
Защитата на 35-годишния чужденец настоя той да бъде настанен в бежански лагер, където най-малкото условията били по-хуманни в сравнение с крайно лошото състояние на ареста. Освен това той бягал заради тежката политическа обстановка в страната си. Самият мъж обаче обясни, че пътува, за да си намери работа. Прокуратурата пък подчерта, че той просто е минавал транзитно през България, като на 22 май влязъл от Турция, а само ден по-късно е искал да напусне страната през Дунав мост. Няма данни да бяга от репресии - напротив, ако бъде пуснат от ареста, има риск той отново да се опита да мине границата с фалшиви документи.