Работници от Шри Ланка и Виетнам може да запълнят незаетите места в русенските фабрики. Това поне обещава Българо-румънската търговско-промишлена палата, която вече предлага цялостна услуга по привличане и дългосрочно наемане на работници и служители. За да отговори на задълбочаващите се проблеми с пазара на труда у нас, палатата черпи директен опит от румънските си партньори, които вече втора година успешно "снабдяват" компании от северната ни съседка с опитен и отговорен персонал, с готовност да работи и на 6-дневна седмица.
За да осигури азиатците в Русе, палатата работи в сътрудничество с румънската финансова къща Soter and Partners SRL и българската "ЛТА Консултинг" ООД. Партньорите поемат цялата организация по идентифицирането на подходящи работници, представянето им за одобрение от работодателя, както и организирането на целия имиграционен процес (процедури и разрешителни за достъп до пазара за период до 1 година, с възможност за удължаване до 3 год.).
Възможно е наемането на общи работници за строителството и индустрията, всякакъв тип персонал за хотелиерския и ресторантьорския сектор, за животновъдството, земеделието и хранителната индустрия, шивачки, както и хора със специализирани умения (механици, заварчици и т.н.), казват от БРТПП.
Русенският бизнес открай време се оплаква от липса на хора, нещо превърнало се в непреодолим проблем с оглед намаляване на населението вследствие ниската раждаемост и емиграцията. Против вноса на работници има силна съпротива от синдикатите, които с право смятат, че наличието им ще ограничи постоянния в последните години ръст на работните заплати. От друга страна, за много не чак толкова привлекателни позиции във фирмите няма местни кандидати, дори когато възнагражденията са над средните. 
Дали много фирми ще тръгнат да внасят работници от Азия, тепърва ще се разбере. Виетнамци се бяха появили в Русе преди десетина години, наети от производителя на бои и лакове "Оргахим". Точно след идването им обаче гръмна финансовата криза и те бързо-бързо се прибраха обратно.