Специално обучените за откриване на наркотици и нелегални цигари митничарски кучета Рон и Роко, водени от инструкторите си Антон Дончев и Румен Русев, вчера показаха уменията си в реална обстановка пред разнородна публика. От едната страна нервно ги гледаха  проверяваните пътници в опел със софийска регистрация, а от другата страна любопитно ги наблюдаваха 11-класници от Икономическата гимназия, избрали да изучават ръботата на митническата и данъчната администрация. Учениците бяха специални гости на митничарите на Дунав мост.
Проверяваният автомобил бе изпратен за щателен преглед в митническото хале, където бе подложен на пълна проверка. Всяко кътче на колата бе прегледано от митничарите и подушено от четириногите им колеги, което вдигна адреналина на гимназистите, но в края на краищата не бе открито нищо нередно и опелът бе освободен да продължи по пътя си.
„За този автомобил имаше предварителна информация, че превозва контрабандна стока, но се оказа чист. В много случаи по метода „Анализ на риска“ обаче успяваме с помощта на скенера или на кучетата да намерим нелегални цигари или дрога, скрити в коли и камиони“, каза пред учениците митническият инспектор Ангел Боянов.
В края на проверката Роко все пак демонстрира способностите си. Водачът на черният лабрадор ретрийвър скри пакет с мирис на дрога около един електротелфер в халето, а Роко безпогрешно го надуши и си заслужи наградата.