Русенската хип-хоп формация от училища The Center се завърна от първото си представяне на състезание, като донесе наградата за най-добро шоу на отбор-участник. Деветте момичета и момчета са се състезавали с още четири отбора по време на батъла /“битка“/ в Гран мол Варна, разказа Томас Корийков, който е ръковдител на русенските хип-хоп танцьори заедно с Йоана Парашкевова. Много сме щастливи, че още с първата ни поява на такова оспорвано състезание взехме приза, каза Томас. Радостта била голяма, още повече, че докато пътували към Варна, започнали да ги глождят съмнения. Работата е там, че решихме да отидем с влак, който по едно време спря насред полето и повече от час никой не казваше какво се е случило и какво предстои, разказа младежът. Групата вече била на път да преглътне мечтата си да се изяви на батъла, тъй като всяка следваща минута вещаела закъснение и съответно неявяване. Тогава обаче станало ясно, че повредата в контактната мрежа е отстранена и танцьорите успели да стигнат навреме. И да спечелят едната от двете награди, които се връчват на състезанието. И тя е признание за успеха им след многобройни многочасови тренировки на грижливо подготвяния от групата танц-спектакъл.
Русенската хип-хоп школа към училище The Center съществува малко повече от три години, посещават я 30-40 души, като повечето от тях са млади. Но това не е задължително, обяснява Томас Корийков, като посочва, че най-малките танцьори са на 7-8 години, а най-“зрелите“ са „дори“ над 30-годишни. Нашата школа е отворена за всички - който има желание да изрази себе си по начин, по-различен от обичайните движения, може да дойде на репетициите ни, да погледа и да прецени дали да се запише, казва младежът. Самият той дълги години е играл народни танци, но след това открива хип-хопа. За танцьорите в този стил е много важно да са гъвкави - не само като физика, но и като възприятия на нови неща, да са любопитни и отворени към нестандартното, а не на последно място е търпението. Защото, както казва Томас, не всяка фигура и движение се получават от първия път, дори като правило не се получават от първия път.
Томас Корийков скоро ще се раздели с групата - тази година той завършва 12 клас в СОУ за европейски езици и се готви да следва медицина във Варна. Но се надява, че това не означава финална точка в биографията му на хип-хоп танцьор.