Дълго време партиите в Германия търсеха и намираха коалиционни партньори в собствения политически лагер. Този път на Ангела Меркел ще ѝ се наложи да наруши традицията и да излезе извън тази рамка.

На сутринта след изборите канцлерката Меркел трябва сериозно да се е затруднила с избора на подходящо облекло. В гардероба си тя има достатъчно сака в най-различни цветове, но малко от тях се оказаха подходящи в новата ситуация. Самата Меркел сподели: "Реших, че червеното не върви, нито пък зеленото. Накрая избрах нещо неутрално." Неутралното в случая е политически неангажиращият син цвят. Обличайки сако в този цвят, канцлерката се опита да предотврати възможни спекулации преди началото на преговорите за съставяне на управляваща коалиция.

Традиционният партньор на германските консерватори от ХДС и ХСС - Либералите - не успя да преодолее 5-процентната бариера за влизане в Бундестага. Затова на Меркел ѝ се налага да си потърси партньор извън собствения политически лагер. Всъщност това вече се е случвало: след изборите през 2005 година ХДС състави правителство с помощта на другата голяма политическа сила в Германия - Социалдемократическата партия (ГСДП).

Теорията за политическите лагери

Разделението на политическата сцена в Германия на лагери беше въведено преди трийсетина години от тогавашния генерален секретар на ХДС Хайнер Гайслер. Това се случи веднага след като изгря звездата на Зелените. С техния възход на политическата сцена в Германия се появи четвърти сериозен играч. Тогава Гайслер дефинира двата политически лагера в страната така: "гражданският" от ХДС/ХСС и Либералите и "левият лагер" на социалдемократите и Зелената партия. Навремето партийният стратег заяви, че най-важната задача била спечелването на мнозинство вътре в собствения политически лагер. От въвеждането на "теорията на Гайслер" до днес Германия се управляваше предимно от коалиции между партии от един и същ политически лагер. Такава беше и целта на последните избори от 22 септември - ХДС искаха да продължат да управляват с Либералите, а ГСДП се целеха в коалиция със Зелените.

Избирателите обаче решиха друго. Сега са възможни следните коалиции: черно-червена или черно-зелена. "ХДС/ХСС имат интерес от това да образуват коалиция. Ясно е, че поради това те ще настояват от евентуалния си коалиционен партньор да излезе от рамката на остарялото вече мислене в това отношение", твърди политологът от Трир Уве Юн. Засега обаче и двете партии обмислят позициите си. "Вярно, че тук роля играят и някакви стратегии за власт, но не можем да отречем, че мнозина не одобряват влизането в коалиция с партия от другия лагер", казва Юн в интервю за Дойче веле.

Нови избори само в краен случай

Сред партиите се долавят и някои прагматични гласове: зеленият депутат Омид Нурипур например отдавна пледира за отварянето на партията към нови партньори. Голямата част от членовете на Зелените обаче разпознават в консервативния лагер своя партиен враг и за тях една коалиция с ХДС/ХСС би била равносилна на предателство.

Повечето политически наблюдатели очакват, че Меркел ще образува широка коалиция със социалдемократите. И все пак: ако усилията за това се провалят, а коалицията със Зелените се окаже невъзможна, по конституция победителят от изборите може да управлява и с правителство на малцинството. Канцлерката Меркел обаче вече отхвърли този вариант. Ако пък никой друг след нея не успее да състави управляваща коалиция, която да му осигури и избирането за канцлер, то тогава остава само един вариант: нови избори. Малко вероятно е обаче да се стигне дотам.