Автоматичната междупланетна станция "Касини" е открила в долните слоеве на атмосферата на Титан, най-големият спътник на Сатурн, пропилен. На Земята пропиленът, известен още като пропен, се използва за синтеза на пластмасата. Досега не е откриван на други небесни тела от Слънчевата система. Подробности за откритието са описани в списанието Astrophysical Journal Letters , съобщава сайтът на НАСА.
Пропиленът е въглеводород, наличието му в атмосферата на Титан е предсказано от учените, тъй като газовата обвивка на спътника съдържа метан и ред други въглеводороди с малка молекулна маса. Под действието на ултравиолетовите лъчи, излъчвани от Слънцето, молекулите на метана се превръщат в метилни радикали и влизат в реакция помежду си, като образуват по-дългата верига на четириатомния бутан. Но триатомният пропилен 30 години бе неоткриваем за учените.
На Титан метанът и останалите въгловодороди играят същата роля като водата и водните пари на Земята.
Метанът се кондензира и вали като дъжд, на повърхността се образуват въглеводордни езера, а съединенията с по-голяма молекулна маса падат във вид на твърд сняг или лед.