7200 лева общо прибраха в джобовете си измамници от двама наивни старци. 83-годишна жена даде всичките си пари и златни бижута на телефонен мошеник, а два пакета носни кърпички струваха на 80-годишен мъж 2200 лева.
В събота в 22.30 часа на домашния телефон на възрастната русенка се обадил мъжки глас и се представил за лекар. Обяснил, че дъщеря й е паднала и си е счупила крака на няколко места. За лечението били необходими злато и пари за изработване на златни пирони. Старицата предала на непознат 320 лева и златни накити. След един час обаче същият глас й съобщил, че парите и златото не стигат. Тогава жената дала още 700 лева и всичките си бижута. Едва на другия ден се свързала с дъщеря си и разбрала, че е измамена. Щетата й е около 5000 лева.
В неделя около 11.30 часа пък възрастен мъж бил спрян по бул.“Липник“ от непознат, който на развален български език обяснил, че негов роднина е на лечение в болницата и трябва да плати 2000 лева. В момента обаче „чужденецът“ нямал български пари, а само щатски долари. И показал пачка със зелена валута. Старецът се хванал на въдицата, завел непознатия в дома си и му дал 2200 лева, срещу които получил заключена с катинарче мъжка чантичка. Тя била гаранция, че „чужденецът“ ще дойде да си я вземе по-късно през деня и ще му върне парите. Когато обаче това не се случило, дядото я отворил и вътре вместо долари намерил два пакета носни кърпички.
По двата случая са образувани досъдебни производства.