Заради трудово-правни спорове в Германия американския интернет гигант Amazon ще изгради пет нови логистични центъра в Чехия и Полша, съобщава полският. в. "Пулс Бизнесу". Всеки от новите центрове ще бъде с площ около 100 000 кв. м. и ще струва между 50 и 60 млн. евро.

Публикацията, която се позовава на пожелали анонимност източници, обяснява решението на Amazon с проведените през май и юни в Германия стачки на няколкостотин служители, тъй като американската компания отказва да им даде заплащане, съответстващо със заетостта им в сферата на дистрибуцията. Ева Кач от полската Агенция за регионално развитие в гр. Вроцлав казала пред изданието, че наистина се водят преговори, но до финализиране на сделката не се е стигнало. Според "Пулс Бизнесу" два от логистичните центрове на Amazon може да бъдат открити край Вроцлав, трети – край северния гр. Познан. Ако тези идеи бъдат реализирани, това ще означава нови 6 000 работни места за поляци. Първият център може да отвори врати още идната година и той ще обслужва Западна Европа.

Другите два центъра ще бъдат в Чехия. Според излязла по-рано във в. "Хосподарске новини" статия Amazon има планове да вдигне единия от центровете близо до международното летище на Прага.

В Германия Amazon е сериозен работодател – за компанията работят 9 000 души в 8 логистични центъра, два центъра за работа с клиентите, а в столицата на Бавария Мюнхен е главната квартира на компанията.