„Топлофикация-Русе“ ще загуби 450 хил. лева от непризнати прогнозни основни разходи, 10,8 млн. лева от корекцията на цената на въглищата, 5,4 млн. лева заради непризнати разходи за емисии въглероден диоксид и 2 млн. лева от изкуствено завишени приходи от топлинна енергия. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Георги Недев на вчерашното обсъждане на проекта за нови цени, които трябва да влязат в сила от 1 юли.
Това са разликите в сумите по нашия разчет и този на ДКЕВР, обясни Георги Недев. На 6 юни ДКЕВР ще разгледа възраженията на топлофикациите на закрито заседание, а на 9 юни ще събере дружествата за ново обсъждане. Според изпълнителния директор на „Топлофикация Русе“, този път има сериозен шанс енергийният регулатор на преразгледа позициите си.
Както „Утро“ писа, предвиденото увеличение в цената на топлоенергията за Русе е с 18,9% и е най-високото за страната. Срещу прозрачното намерение на регулатора да държи ниска цената на тока за сметка на клиентите на топлофикациите се надигнаха повечето дружества в страната. На вчерашното обсъждане те възразиха срещу необоснованото намаление на разходите за закупуване на горива и увеличението на прогнозираните приходи. Представителите им призоваха ДКЕВР да преосмисли предложенията по отношение на разходите за изкупуване на емисии въглероден диоксид, както и за намалението на технологичните разходи за пренос на топлинна енергия.