Едно от петте училища в България, които получиха званието „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“, е русенската гимназия по облекло. Наградата и сертификатът за това бяха връчени от зам.-министъра на образованието Мукаддес Налбант на директора на училището Диана Иванова по време на официална церемония в Министерство на образованието.
Инициативата за оценка на училищната среда е част от проект на фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, реализиран съвместно с Национална мрежа за децата и образователното министерство. Целта е промяна в традиционните нагласи и разбирания за ролите, определени от пола, с които повечето млади хора се сблъскват в семейството, в училище, в социалното пространство, и които водят до ограничаване на възможностите за реализация на тийнейджърите.
Получаването на званието доказва, че нашето училище е институция, която гарантира безопасна, толерантна и креативна среда за децата, за учителите и за родителите, коментира директорът на ПГ по облекло Диана Иванова.