725 001 лева е изкарала за пет години само една от трите русенски врачки, които бяха осъдени за укриване на данъци. Това са 2340 минимални заплати, които се изкарват за 195 години трудов стаж. Като през това време жената не е плащала нито лев данък върху тях.
Това става ясно от мотивите на Великотърновския апелативен съд, който вчера потвърди наказанията на Янка Динева, Величка Спасова и Наталия Гатова.
През юни тази година те бяха признати за виновни в укриване на данъци от Окръжния съд в Русе. 
Според обвинението  от началото на 2007 година, след като изкарали някакъв курс по окултизъм и гадателство, трите се занимавали с ясновидска дейност, гадаене, разваляне на магии, изготвяне на муски, талисмани и всякакви други нетрадиционни методи и похвати. Извършвали дистанционно ясновидски услуги, които се заплащали предварително в различна валута чрез пощенски записи или по банков път, но не връщали и плащане в натура. Носели им колети с храни, златни и сребърни накити, както и други вещи. Така за 5 години трите изкарали 1 373 137 лева, но нито една не подала декларация и не платила данък върху тези пари.
По време на разследването са издирени и разпитани над 778 свидетели, повечето от които са техни клиенти.
Русенският окръжен съд ги наказа с общо 6000 лева глоба в полза на държавата. Основната причина да минат толкова леко и да бъдат освободени от наказателна отговорност бе фактът, че до внасянето на обвинението трите жени вече бяха платили всичките дължими данъци на хазната и лихвите върху тях.
Последва протест на прокуратурата, който прати делото във ВТАС. И стана ясно, че трите жени са попаднали в истински абсурд: когато са внесли парите за дължимите данъци в държавния бюджет, те са постъпили по въведената по времето на Симеон Дянков единна сметка за всеки и на практика с част от сумите са покрити други техни задължения, включително и за неплатени осигуровки. Друга част от внесените пари пък останала да „виси“ като надплатена, защото все още няма влязла в сила санкция, за която държавата да може да усвои парите. Така на практика излиза, че подсъдимите хем са се издължили до стотинка на хазната, хем не са. А това е важно, защото на тази база се решава дали могат да минат само с глоба или ги заплашва затвор.
Две съдебни инстанции бяха категорични, че е недопустимо неуредици в данъчното законодателство да се прилагат в ущърб на подсъдимите. Затова и ВТАС потвърди глобите на трите врачки. Само че и това решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС.