„Монка, трябва да направя нещо за село, кажи какво“, питал все по-често напоследък преуспелият в Канада строителен магнат Игнат Канев брат си Симеон, също излязъл от родното Горно Абланово, но вдигнал дом съвсем близо - в Две могили.
Макар че селото обедняло от народ, предприемачът решил да помогне да се вдигне културен център, където да се събират групите на възрастните и децата. Вчера бе направена първата копка на бъдещия Културен център „Игнат Канев“ и след 119 дни по график той ще отвори врати.
Обещавам, че обектът ще бъде завършен качествено и в срок на 30 септември, каза пред хората от Горно Абланово инж.Диян Василев, управител на строителите „Медиком“.
250 000 канадски долара е осигурил Игнат Канев за строителството на новата сграда в родното си село, а община Борово ще даде своя принос в допълнителната работа.
Вероятно ще става дума за сума около 50-60 000 лева и имаме готовност да ги осигурим, коментира кметът на общината Георги Георгиев.
Новият културен център ще се издигне на мястото на сегашните бараки, в които до скоро се е помещавало читалище „Пробуда 1924“. Поради изключително неподходящите условия в паянтовата постройка цялата библиотека и компютърното оборудване е преместено временно в кметството.
Всеки ден идват хората - кой за книги, кой за компютри, кой за репетиции на съставите за фолклор и се надявам през септември да имаме нов дом, каза секретарят на читалището Йорданка Ватева. Заради щедрия дарителски жест на Игнат Канев неговото име вече е прибавено към това на читалището, което тази година празнува своята 90-а годишнина.
Проектът е дело на арх.Цвети Русинов и в културния център ще има голяма зала със сцена и 120 седящи места, клуб и библиотека. Вчерашната символична копка направиха братът на Канев - Симеон Канев, кметът на Борово Георги Георгиев, колегата му от Горно Абланово Росен Иванов, ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев и строителят Диян Василев.
Веднага след официалната част към Канада бяха изпратени снимки и видеоклипове, запечатали началото на проекта. Това ще е поредната голяма радост за семейство Игнат Канев, което от 10 май има още един нов член - първа внучка, кръстена на именития си дядо - Игнатия-Ана.