В благоевградския районен съд в 15.30 часа започна делото по Указа за борба с дребното хулиганство срещу шестимата активисти на екологичната организация "Грийнпийс", които вчера окупираха за 2 часа бензиностанцията на "Газпром" край Благоевград.

Безпрецедентната за страната ни акция на "Грийнпийс" започна в 10.45 часа вчера на ГП Е-79 на изхода на Благоевград в посока Симитли. Четирима от тях - Матия Кркач от Словения, Виктория Хеутскенс - Румъния, Андреа Хаврилайова - Словакия и Ясмин Карер от Австрия се привързаха с вериги към бензино и газ - колонките, които заключиха с катинари. Бенце Антович от Унгария и балгаринът Иван Ямалиев с помощта на стълба се покачиха на покрива и спуснаха транспарант: "Газпром вън от Арктика".

Едва след 2 часа огнеборци и полицаи срязаха с клещи катинарите на веригите и задържаха шестимата. След снемане на показания и глоба от 100 лева за неизпълнение на полицейски разпореждане, те бяха освободени от ареста. Шестимата, провели светкавичната акция избраха обекта на руската компания, за да протестират срещу нея за намеренията й да добива нефт в Арктика. Акцията бе и в знак на морална подкрепа на 30-те активисти на "Грийнпийс" задържани с кораба им край Мурманск миналата седмица. Шестимата обвинени по УБДХ за заплашени от глоба до 1 000 лева или до 15 денонощия арест. Съдия по делото е Калина Иванова.