„Българска екстремистка партия изнесе представление в Брюксел" - под това заглавие англоезичният сайт EurActivразказва изпълненията на Волен Сидеров и неговите депутати в неформалната столица на обединена Европа.
Отсъствието на националистите помогна на ГЕРБ да саботират кворума в Народното събрание и да провалят днешните дебати по внесения от партията на Бойко Борисов вот на недоверие.
Както посочва медията, 23-мата депутати от „Атака" са в Брюксел, за да изискат извинение от евродепутатка, която ги нарекла „ксенофоби", но истинската причина за разходката им по-вероятно да избягат от случващото се в този момент в българския парламент.
Политиците от „Атака" пристигнаха с телевизионен екип от собствения им канал „Алфа", но не успяха да влязат в сградата на Европейския парламент, тъй като нито един евродепутат не пожела да се срещне с тях, посочва EurActiv.
Официалната цел на визитата им е да организират протест срещу германската евродепутатка Дорис Пак от ЕНП, която ги нарекла „ксенофобска" и „антиевропейска" организация.
Говорител на Ханес Свобода, лидер на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D), с почуда разказва как, след като от S&D отказали да се срещнат с тях, атакистите ги помолили да им помогнат за среща с Европейската народна партия (ЕНП), техният основен опонент в Европарламента.
Български дипломати потвърдили пред изданието, че към тях също е отправена молба за  помощ от „Атака", за организирането на срещи с представители на Брюксел, но тя била отклонена като неуместна. Не е прието държавни служители да организират срещи на трети лица с политически партии.
„Атака" можеше да използва помощта на своите евродепутати, които партията изпрати в ЕП през 2009 г. - Слави Бинев и Димитър Стоянов, последният е доведен син на лидера Волен Сидеров - ако и двамата не бяха напуснали партията, за да основат свои политически проекти, враждебни към нея.
След като не успяха да се срещнат с никого, депутатите на „Атака" отидоха пред централата на ЕНП, но тъй като вратите останаха затворени за тях, успяха само да оставят протестното си писмо в пощенската кутия. Според народния представител Десислав Чуколов, в него се иска извинение от Дорис Пак.
Освен писмото атакистите оставили и копие на „Плана Сидеров", който EurActiv определя като „манифест на партията". По думите на Чуколов, „Атака" очаква от ЕНП да се запознаят с него и да кажат дали вътре има каквито и да било расистки и ксенофобски идеи.
Изданието допълва, че според някои коментари, истинската причина за недодяланото представление на „Атака" в Брюксел е вътрешнополитическа. А именно, вотът на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, поискан от ГЕРБ. Партията на Борисов е член на ЕНП.
Отсъствието на „Атака" гарантира, че вотът няма да мине, тъй като ГЕРБ има само 97 депутати, срещу 118 на БСП и ДПС. Обратното би довело партията на Волен Сидеров до ръба на електорален срив. Освен това екскурзията до Брюксел им спестява неудобното положение, в което биха изпаднали ако гласуват в подкрепа на управляващите в София.