Изключително нагли крадци разбиха южната стена на църквата „Св.Димитър Басарбовски“ в Басарбово и задигнаха пари и вещи на обща стойност 1000 лева. Ударът е направен в нощта срещу вторник, но сигнал за вандалщината е подаден вчера в полицията.
Апашите са съборили тухления зид на мястото на стара врата на храма с размери 1.80 метра на 40 см, която от вътрешната страна е скрита с шкаф, обясни вчера касиерът на църковното настоятелство Кирил Цигуларов. След като изкъртили тухлите с кирки и чукове, бандитите съборили шкафа на земята и влезли в църквата. Задигнали 300 лева на монети от двете касички за дарения, меден купел за кръщавки, 50 специални крушки за полилея, прахосмукачка, електрическа кана за вода, два удължителя и 30 църковни картички.
„Явно крадците са търсили само пари и вещи, защото не са пипнали иконите. За да изнесат монетите, са извадили един саван за покойници от найлоновата торбичка и са взели само нея, покривалото е оставено на масата“, посочи Цигуларов. И допълни, че най-много съжалява за крушките, които се намират много трудно и успял да ги купи с връзки от един магазин.
За последните 18 години това е четвъртата взломна кражба в тази църква, припомни ковчежникът. Предните три пъти апашите са разбивали двете централни врати и са взели всички кандила, малките икони пред иконостаса, чашата за причастие от олтара, утвар за богослужение и сребърен кръст. Последната кражба е станала през 2008 година, когато са задигнати всички икони. Заради набезите вратите са заздравени, но както се вижда и това не е гаранция за сигурност.