Собствениците на десетки жилищни сгради в Русе пропищяха от фирма „Уно ремонт.бг“. След поредица от жалби срещу нея най-после се води досъдебно производство. Това обаче съвсем не значи, че дружеството е ударило кепенците. Напротив, то продължава да приема поръчки. Колко от тях изпълнява и как, не е известно, но списъкът с излъганите е доста дълъг. При това потърпевши споделят, че „Уно ремонт“ не действа само в Русе.
Съвсем наскоро в „Утро“ се оплакаха поредните изпързаляни - обитатели на вход В в блока на ул. „Славянска“ 8. Хората били подлъгани да наброят 530 лева с обещанието, че ако платят цялата сума, вместо за месец поръчката ще бъде изпълнена само за седмица и ще ползват отстъпка в цената. Въпреки че договорът е подписан точно на 1 април 2013-а, те
изобщо не заподозрели, че фирмата ще им изиграе лоша шега
като им вземе парите, без да изпълни ангажимента си. И до днес вратата на входа не е подменена с нова, алуминиева, а контролът за достъп не е довършен.
Фирмата бързо монтирала таблото със звънците, доставила нужните чипове, които живеещите във входа после платили отделно от договора. Но оттам нататък нещата зациклили. Вече течал месец май, а от „Уно ремонт“ още се бавели. Когато разтревожените хора /повечето от тях пенсионери/ питали защо поръчката им още не е изпълнена, от фирмата измисляли едно след друго оправдания. Ту майсторът бил в болнични, ту нямало стъкло за вратата и се чакала доставка от завода, тук пък колата им била в Букурещ. Накрая на хората им писнало и предложили на фирмата да им върне парите. Но понеже и това не станало, подали жалба в полицията.
След този сигнал Ралица Тодорова, собственик и управител на фирмата,
най-после се съгласила договорът да бъде развален
На 13 юни тя подписала документ, че споразумението се разваля по взаимно съгласие на двете страни, а взетата сума ще възстанови в 7-дневен срок.
Пенсионерките Снежана Ганчева и Бонка Петкова разказват, че Тодорова настоявала да им върне парите не на ръка, а по банков път, което пък отворило други грижи. Разбира се, те не получили сумата, а сега чакат полиция и прокуратура да доведат докрай разследването си и много се надяват да възтържествува справедливостта.
Около некоректната фирма първо се разшумя още преди година покрай изпързаляните обитатели на блок „Русия“. Тогава те се оплакаха пред „Утро“, че са наели „Уно ремонт.бг“ да им оправи рушащите се первази на балконите, за което платили половината от сумата в размер на 2800 лева. Единственото, което се случило, са окъртените первази на 10 тераси.
Естествено, от фирмата търсят мотиви да излязат сухи от водата, но в крайна сметка
блок „Русия“ завежда дело срещу нея и го печели
С изпълнителен лист хората отиват при съдия изпълнител, а той връчва на управителката Ралица Тодорова протокол, който я задължава да се изплати на вноски. Но и това не се случва. Сега обитателите на блок „Русия“ са сред многото ужилени, които дават показания срещу некоректните търговци.
Още когато „Утро“ писа за случая в блок „Русия“, от Комисията за защита на потребителите казаха, че потърпевшите са близо 50. Комисията е изпратила писмо до прокуратурата с искане магистратурата да се заеме със случая. Тя обаче отказва с мотива, че това не е за нея и съветва ужилените да си търсят правата по частен път. Някои го правят, печелят делата, но парите така и не успяват да си върнат.
Днес е трудно да се каже колко точно е техният брой, но е факт, че дружеството продължава да приема поръчки с обещания за кратки срокове, възмущават се изпатили. Нещо повече, разширява гамата си от услуги
и дори се захваща с ресторантьорски бизнес
Запознати разказват, че „Уно ремонт.бг“ наела клуб „Олимпиец“, но когато излъганите започнали да търсят Ралица Тодорова, тя и Иван Стойков, дясната й ръка във фирмата, се изнесли оттам и ударили катинара.  
Междувременно в социалните мрежи излъгани клиенти на „Уно ремонт“ започват да споделят неволите си. Още през 2012 година потърпевшото семейство Белчеви прави сайт с името на фирмата, в който описва своя случай и предупреждава: „Пазете се от фирма „Уно ремонт.бг“ ЕООД Русе“.
Казусът „Белчеви“ напълно прилича на другите - предплата от 2850 лева или 80% от общата сума 3580 лева за външна изолация на жилището. Срещу това фирмата изработва едва 30 кв.метра почти облицовани тераси. И следват оправдания, идентични на вече споменатите. Така цяла година. Когато Ивелин Белчев обаче споделил негативните си впечатления от фирмата във Фейсбук, бил заплашен по телефона от споменатия вече пръв помощник на Ралица Тодорова Иван Стойков. Впрочем Белчев
не е единственият, който споделя, че е заплашван
В интернет страницата има още подобни истории, оплаквания от фирмата могат да се открият и във Фейсбук.
Едно от тях е на Антоний Тодоров, който пред „Утро“ разказа, че поръчал на „Уно ремонт“ слънчеви панели за жилището си. За нещастие платил цялата сума от 1200 евро, но слънчев колектор така и не видял. След като надеждите му се изпарили, се оплакал в Комисията за защита на конкуренцията, минал през помирителна комисия, но и тя нищо не постигнала. Тогава се обърнал към съда. Спечелил съдебната битка и с изпълнителен лист в джоба се обърнал към съдебен изпълнител, но...
пил една студена вода, защото нямало какво да се вземе от фирмата
Преди около месец и той дал показания в полицията.
Мариян Тодоров също е част от компанията на излъганите. С „Уно ремонт“ подписали договор за монтаж на домофонна система и смяна на входна врата на блока, в който живее. Платили 1400 лева. На 16 април т.г. изтекъл подписаният в началото на март договор, но работата така и не била довършена. Тодоров също се е оплакал в полицията. Писал и до прокуратурата, а преди известно време, макар вече да върви досъдебно производство, получил оттам отказ да се занимават с неговия случай, защото имало частично изпълнение и нямало как да се докаже измама.
Само преди дни
на 13 септември излезе поредното съдебно решение
срещу „Уно ремонт.бг“. То осъжда дружеството да плати на етажната собственост в русенски блок 1443,60 лева неустойки плюс законната лихва и 357,80 лева разноски по делото.
От документа става ясно, че хората са сключили договор с фирмата за изработка и монтаж на 24 дървени пощенски кутии срещу 120 лева, които те платили веднага. Още на другия ден работници на „Уно ремонт“ демонтирали старите, но на тяхно място така и не сложили нови. Междувременно на вратата, където те стояли, се отворила дупка, от която две зими подред нищо не спирало студа и вятъра да нахлуват във входа. Затова потърпевшите претендирали, че това е повишило сметките им за топло. Преди да се обърнат към съда, хората потърсили КЗП. На 7 януари 2013 година представител на дружеството бил извикан там и се ангажирал, че в най-кратък срок ще приключи обекта. Когато това не се случило, комисията предприела административни мерки спрямо търговеца.
От съдебното решение става ясно, че делото се е гледало в отсъствие на „Уно ремонт“. Може би, защото
седалището й отдавна не е на посочения адрес
„Дондуков“ 5. Тя не може да бъде открита и на улица „Княжеска“ 11, какъвто адрес е записан в някои от договорите. Там доскоро стоеше само фирмената табела, но тя вече е премахната, а офисът е заключен и празен.
„Утро“ успя да се свърже по телефона с ръководителя /поне като такъв той е представен в сайта на фирмата/ на „Уно ремонт.бг“ Иван Стойков. Оказа се, че той не знае нищо за последната осъдителна присъда и се възмути от българския съд.
По думите му обвиненията към фирмата са „глупости“ - жалбите били стари, а отношенията с клиентите - вече изчистени.
Когато му напомнихме за блок „Русия“, Стойков обвини собствениците.
Материали за 2500 лева работници оставиха в общото помещение, а после взеха ключа от тях и им отказаха достъп, обясни той. При потърпевшия Ивелин Белчев пък причината за недовършеното саниране били съседите, които не разрешили да се постави скеле.
Хората обаче са категорични, че
оправданията на Стойков не отговарят на истината
Домоуправителката на блок „Русия“ Таня Василева не отрича, че в общата сушилня има материали, но те били за стотина лева и останали там просто, защото работниците не се появили да продължат работата си.
Приказките на Иван просто не са верни, никой никога не е имал претенции да се сложи скеле, много пъти съм говорил с Иван, от който освен обещания и лъжи нищо друго не съм чул, отговаря и Ивелин Белчев. И уверява, че и той ще съди фирмата.   
Всички потърпевши се възмущават, че след толкова много жалби
фирмата продължава да работи необезпокоявана от властите
докато техните пари са изгорели. Още повече, че управителката на „Уно ремонт.бг“ Ралица Тодорова още в края на 2011 година е осъдена на 9 месеца пробация след сключено споразумение с прокуратурата. Причината - пострадал работник при монтаж заради немарливо отношение към безопасните условия на труд във фирмата и наемане на две лица под 18 години без разрешение на Инспекцията по труда. Освен това срещу фирмата имало и куп изпълнителни дела, пак от Инспекцията по труда.
Хората с право се питат каква държава сме, щом правата на гражданите не могат да бъдат защитени дори в такива кристално ясни и фрапиращи случаи.