Триметров дракон е единствената кукла в новия спектакъл за деца на драматичния театър, чиято премиера беше снощи на сцената в камерна зала „Слави Шкаров“. Драконът пее на сцената с гласа на оперния солист Венцеслав Анастасов, като прави вълшебството на сюжета в „Златното сърце“ още по-въздействащо. В интерес на истината първите зрители възнаградиха с най-искрени аплодисменти актьорите и целия екип на постановката още по обед. Предпремиерното представление бе гледано от малки ученици от училище „Любен Каравелов“, които възторжено проследиха всички перипетии на героите от приказката.
С тази първа премиера за сезона продължаваме традицията да правим по един спектакъл за деца, с който привличаме младата публика, каза драматургът на театъра Крум Гергицов. Той отбеляза, че това е втората детска постановка, режисьор на която е актрисата Евгения Явашева. Това е една класическа приказка, която изглежда като куклена къща с прекрасни костюми, каза Явашева. Чувството да играеш в нов костюм, ушит специално за теб, е уникално, добави тя, като благодари на директорката на професионалната гимназия по облекло Диана Иванова за партньорството. Жени, която е наша възпитаничка, дойде при нас със своите скици и кройки, а дванадесетокласниците ушиха костюмите, обясни Иванова, като припомни, че бъдещите дизайнери на облекла помагат при ушиването на сценични дрехи и за операта, и за други арт формации в града.
Мотивът за винаги побеждаващата доброта стъпва на народната приказка „Златка, златното момиче“, но преразказана от Евгения Явашева съчетава идеята на българския фолклор с герои и реалии от света на Братя Грим. Ролите се изпълняват от Надя Банчева, Цветана Радушева, Евгения Явашева, Таня Цветкова и Иван Самоковлиев. Текстовете на песните са на поетесата Мая Ангелова, музиката - на Пламен Мирчев Мирона, а сценографията - на Цанко Цанков.