Близо тон царевица прибират от декар стопаните от Иваново, съобщи за „Утро“ новият шеф на областна дирекция „Земеделие“ Левент Исмаилов. За цялата област средният добив към момента е 698 кг/дка, но става въпрос за 30% от площите, които са сравнително лоши. Според Исмаилов средният добив ще се качва и ще достигне 1000 кг от декар фуражна култура.
Не толкова добра е картината при слънчогледа, където фермерите са прибрали 275 кг от декар. Сравнително ниските добиви се дължат на дъждовете, паднали точно в периода на опрашването и пораженията от бурята в края на юни в общините Русе и Сливо поле. Най-високи добиви слънчоглед са регистрирани във Ветово - 300 кг/дка, а най-ниски в Две могили - 234 кг/дка.
В разгара на кампанията вече е ясно, че добивите грозде ще бъдат отлични. От почти 4700 дка винени сортове се прибира средно по 665 кг. 332 кг от декар са добивите от наличните 550 дка десертни сортове.
Есенната сеитба вече започна, като към момента са засети 86 080 дка пшеница и 900 дка ечемик. На практика е приключила сеитбата на рапицата. За маслодайната култура са заделени малко над 69 000 дка.
Засети са 1063 дка тютюн Бърлей и 600 декара ориенталски тютюн, почти изцяло в община Ветово. 1300 декара леща ще гледат стопани в Ценово. В малки количества са площите с овес и шарен слънчоглед.
Областната земеделска дирекция приключва със сключването на споразумения между собственици и ползватели за доброволна комасация на площите. Процесът минава безпроблемно, с изключение на Николово, където вероятно ще се стигне до служебно разпределение на „белите петна“ - нивите, за които няма подписани договори.
Засега няма данни за някакво понижение на рентите за следващата стопанска година, каза Исмаилов. Над 50% от арендаторите и кооперациите изплащат възнагражденията авансово и няма как да ги върнат назад, дори ако годината се окаже наистина губеща за тях. С ренти за държавната земя от 130 лева на декар и нагоре трудно може да се предвижда понижение, но ситуацията ще се изясни в периода октомври-декември, тъй като повечето плащания са насрочени за този период, коментира новият директор на областна дирекция „Земеделие“.