Музикантите от Общинския духов оркестър в Русе и неговият диригент Димчо Рубчев се готвят за голям празник. На 1 октомври те ще отпразнуват половин век биография, като на празника си отново ще работят. Приятният им ангажимент е да изнесат голям концерт за русенската си публика - това ще стане от 19 часа на сцената на Голямата зала в Доходното здание. Събитието е един от акцентите в афиша на Есенния салон на изкуствата 2013, организиран от Община Русе. А специални гости ще бъдат Хилда Казасян, Ангел Заберски и Михаил Йосифов, които ще се включат в концерта за радост на юбилярите и на публиката.
Русенският духов оркестър е основан през 1963 г. и е наследник на дълголетна традиция, поставена с известните като царски конни военни музики през 60-те години на 19 век. Днешните русенски духови музиканти са приемници на някогашните техни колеги, които са съставяли Първата българска артилерийска духова музика, славния оркестър на V пехотен Дунавски полк и оркестъра на Дунавската флотилия. В историята на формацията със златни букви са записани имената на диригентите Стефан Вачев, Ерих Клай, Петър Терзиев.
Множество впечатляващи изяви и отличия съпътстват развитието на Духовия оркестър през десетилетията. Неговото изкуство е аплодирано не само в Русе, но и в националните прегледи и празници на духовите оркестри в Добрич, Велико Търново, София, Севлиево, Търговище, Монтана. Самостоятелни концерти музикантите са изнасяли в румънския град Гюргево през 2003 година, на международния фестивал в Галац, Румъния, те единодушно са обявени за най-добрия оркестър на фестивала. А през 2012-а осъществяват един от най-успешните си международни проекти с гостуване във финландския град Каяани, където концертите им преминават под буря от аплодисменти.
От 1995 г. ръководител на Общинския духов оркестър е Димчо Рубчев. С това се отваря нова страница в артистичната биография на формацията. Самият Рубчев като диригент е носител на специалната награда на журито в чешкия Оломоуц през 1989 г., на трета награда от конкурс във френския Нант през 1991-ва и на други високи отличия. Оркестърът пък е награден със Сребърна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 40-годишнината.
Новата страница в живота на Духовия оркестър е белязана с нов стил и съвременен динамичен образ, който го превръща в една от емблемите на културния и обществен живот в града. Към богатия репертоар от български и чужди композиции се прибавят съвременни аранжименти на класически творби, кавър версии на световни образци от популярната музика, евъргрийни, диксиленд и джаз музика, които до голяма степен променят облика и стила на състава.
Новаторският стил на Русенския оркестър и неговото високо професионално ниво му отреждат водещо място в страната и чужбина. Гост-солисти на бенда през последните няколко години са най-добрите български джаз музиканти като Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Антони Дончев, Венцислав Благоев, Хилда Казасян, Васил Петров, Стефка Оникян, Цветомир Цанков и други. Успоредно с това на концертите си диригентът дава зелена улица и на нови русенски имена, от които може да се очаква скоро да попълнят звездния небосклон на българския джаз.
Русенският общински духов оркестър, който все по-пълноценно и пълноправно се възприема като Биг бенд  Русе, има реализирани записи за Българската национална телевизия и Българско национално радио. Това е единственият духов оркестър в България, който има два самостоятелни компактдиска и със сертификат от Министерството на културата, а записите са осъществени от екип на БНР и продуцирани от община Русе. За големите си музикални и творчески постижения, оркестърът е отличен със специалната награда на Министерството на културата.