Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия за първи път след европейските избори в неделя.

Тя каза това в реч в Регенсбург. "Вече водя всички разговори точно в духа на това, че Жан-Клод Юнкер трябва да стане председател на Европейската комисия", заяви канцлерката. Това беше съобщено в Туитър от нейния говорител Щефан Зайберт, който потвърди информация на германската осведомителна агенция ДПА.

Меркел заяви това в най-ясния си до момента коментар за това кой трябва да оглави Европейската комисия на среща в католическа църква в южния германския град Регенсбург. Лидерите на ЕС по традиция номинират сами председателя на Комисията, но според новите правила сега трябва да вземат предвид резултатите от европейските избори в неделя.

Дясноцентристката Европейска народна партия, към която принадлежат Юнкер и Меркел, ще бъде най-голямата политическа група в парламента. Но Юнкер ще се нуждае от подкрепата на социалистите и от основния му опонент, социалиста Мартин Шулц, за да постигне мнозинство в 751-местния парламент.