На пристанище Варна акостира американският ракетен крайцер Вела Гълф.

Акостирането на Вела Гълф във Варна е част от мисията за насърчаване на мира и стабилността в региона, съобщиха от ВМС. Мисията на кораба е свързана с работа със съюзниците от НАТО във връзка с общите цели, демонстрираща ангажимент на Съединените щати за засилване и подобряване на оперативната съвместимост в региона.

ВМС на САЩ рутинно изпраща кораби в Черно море в съответствие с международната конвенция от Монтрьо и с международното право.

Корабът Вела Гълф, базиран в Норфък, Вирджиния, участва в няколко мисии в зоната на отговорност на Шести американски флот, допринасяйки за регионалната морска сигурност, провеждане на двустранни и многостранни мисии за обучение, както и в подкрепа на операциите на НАТО в целия регион.

Шести флот, със седалище в Неапол, Италия, извършва пълната гама от операции по морска сигурност и мисии за сътрудничество и сигурност в зоната на действие, в сътрудничество със съюзнически и междуведомствени партньори, в подкрепа на сигурността и стабилността в Европа и Африка.

По време на престоя на кораба във Варна, командирът на кораба Робърт Кац ще се срещне с кмета на Варна, както и с представители на командването на Военноморска база - ВМС.