Напоследък доста се говори за понижаване на лихвите по кредитите (тенденция от последните две години), както и за стабилизиране в цените на недвижимите имоти. Непрекъснато се споменава и фактът, че недвижимите имоти (до голяма степен заради поевтиняването им в последните четири години и повишаването на доходите) са най-достъпни от шест-седем години насам. Това отново повдига въпроса дали моментът не е подходящ за покупка на недвижим имот с цел основно жилище? Естествено, този въпрос има редица нюанси, свързани с лични предпочитания и финансови възможности.
Повишаването в достъпността на имотите се предопределя основно от спада в лихвите по ипотечните кредити. Последните са при средни нива от около 8.2% (според данни на БНБ) на фона на 8.7% преди година. Средно голям двустаен апартамент в Русе е със средна продажна цена от около 27 000 евро според данни на един от водещите сайтове за недвижими имоти imot.bg. Средният наем на подобно жилище е 150 евро, според данните на сайта.
За едно семейство с двама работещи на средна за Русе заплата от 640 лева, подобно жилище се изплаща за около 3.5 години. Отношението се подобрява значително  в сравнение с преди две-три години, но според приетите критерии в жилищното инвестиране все още е високо.
При залагане 20% самоучастие вноската по ипотечен кредит за покупката на едно такова средно двустайно жилище би била 161 евро на месец. Сметката показва, че животът под наем ще спести поне 130 евро годишно. С разходите за данъци, такса смет и необходимата поддръжка на жилището, разликата много лесно може да се удвои и утрои.
Покупката с кредит би била по-изгодна от наема, само ако се приеме, че ръстът в цените на имотите ще изостава от ръста на наемите. Ако изпреварването е с 1% годишно, след 10 години вноската по кредита ще бъде по-ниска от наема. За такова предположение обаче трябва да се очаква, че или доходите ни ще започнат да нарастват значително по-бързо от инфлацията, или тенденцията за намаляващо население на града ще се обърне.
Ситуацията може да претърпи значителна промяна и при по-нататъшна тенденция на намаляване на лихвите. За сравнение, ниските лихви по ипотечните кредити в САЩ, които са наполовина на тези у нас, правят така, че покупката на имот става финансово по-изгодна след седем години (което е доста приемлив срок). В полза на вземане на решение за покупка на имот там оказва въздействие и фактът, че наемите са при нива по-високи или съпоставими с вноските по ипотечните кредити, напълно в противовес със ситуацията у нас. Все по-често обаче централните банкери и в САЩ, и в ЕС говорят, че периодът на монетарни стимули е към края си и наливането на ликвидност постепенно ще спре. Което, ако се случи, би довело до бързо покачване на международните лихвени проценти, респективно и нашите.