Въпреки хубавото време и септемврийското слънце малко граждани уважиха вчерашното тържествено отбелязване на 105-тата годишнина от обявяването на независимостта на България. На церемонията пред Паметника на свободата, която започна с изпълнения на Духовия оркестър, обаче един до друг бяха русенски депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ и първите мъже на местната власт областният управител Венцислав Калчев, председателят на общинския съвет Васил Пенчев и кметът Пламен Стоилов. Сред официалните гости бе и консулът на Руската федерация в Русе Василий Колясев.
В поздравителното си слово Венцислав Калчев припомни историческите събития и прочете част от Манифеста към българския народ, с който княз Фердинанд официално обявява независимостта на страната в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново. Той не пропусна да отбележи, че именно в Русе князът и Александър Малинов решават да обявят независимостта, а на гара Две могили текстът на документа е окончателно написан.
Благодарствен молебен към борците за свобода и независимост отслужиха архимандрит Виктор Мутафов и свещеници от Русенската митрополия. След това бяха положени венци и цветя на паметника. 
Вечерта празникът завърши с фолклорен концерт пред общината. Клубовете за народни танци „Чанове“ в Русе и „Настроение“ в Николово направиха истинска музикална разходка из различни области на страната, като представиха специфичните танци, песни и носии.