„На 14 септември дойдоха вкъщи униформени, показаха ми заповед и ми иззеха шофьорската книжка. В момента изобщо не разбрах за какво става дума, казаха ми само, че е заради неплатена глоба за нарушение на Закона за движение по пътищата. А аз имах една глоба, наложиха ми я по фиш - за преминаване на червено. Но още миналата година през октомври съм я платил, почти година вече е минала оттогава. Друга глоба нямам. Въпреки това ми се наложи да ходя до НАП, да искам документи, да търся разпечатка от банката - изгубих сума време, за да събера документите и да докажа, че всъщност нищо не дължа и няма за какво да ми вземат книжката. И така след три дни ми я върнаха. Аз съм шофьор по професия, карам такси. Затова разбрах от колеги, че и с тях се е случвало. Но нали си представяте за какво става дума - това означава да оставиш човека без хляб погрешка. Като че ли не става дума за две държавни институции - и НАП, и МВР са такива. Да общуват помежду си, да си обменят информация, не да страдат обикновените хора. При това без вина“, на един дъх изплака пред „Утро“ Радослав Иванов от Русе.
Човекът сега обикаля по адвокати и се чуди дали да не заведе дело срещу МВР заради принудителното отнемане на документа, за което нямало никакво основание. Тепърва ще стане ясно дали ще се стигне дотам.
От полицията обаче признават, че такива гафове стават, макар и рядко. „Ще направим среща с Териториалната дирекция на НАП в Русе, ще видим какво можем да направим на местна почва, за да сведем такива случаи до минимум. Защото съзнавам напълно колко неприятности се създават по този начин на гражданите“, казва новоназначеният шеф на полицията Георги Великов.
Според запознати, понякога нишката може да се скъса още в банките, откъдето се превеждат парите за глоби. Защото различните видове наложени санкции вървят по различни кодове още оттам. И ако някоя служителка се разсее и натисне друга цифра, парите се пращат в НАП, те постъпват по ЕГН-то на човека, но оттам нататък системата не може да направи връзка между сумата и фиша или наказателното постановление, по които е постъпила. И така наистина изрядни водачи може да изгорят, както вероятно се е случило и с Радослав.