Пазарът на употребявани автомобили в България е като море с много боклуци, в което трябва да избереш най-малкото зло. Вижте за какво трябва да внимавате, ако сте решили да си купувате кола от втора (в добрия случай) ръка.
Кошмарът на всеки, който си е купил употребяван автомобил, е да покаже гордо новата си кола и приятелите му веднага да започнат да откриват дефекти - и в крайна сметка да се окаже, че машината е удряна, ремонтирана калпаво и на всичко отгоре е с превъртян километраж! Как бихте могли да се предпазите от съмнителни оферти? Като при закупуването стриктно спазвате тези 9 точки, обобщени от специализираната автомобилна агенция Спийд прес. Благодарение на тях дори лаиците ще могат да разпознаят измамата.
Вземете на уговорената среща втори човек. Четири очи виждат по-добре от две. Гледайте внимателно продавача - нервен ли е? Говори ли непрестанно, за да ви разсее? Пробното шофиране е задължително и в случай че се съмнявате, помолете професионалист за съвет. Задължително направете тестово шофиране и ако имате съмнения за нещо, обърнете се към професионалист. Отделете достатъчно време за избор и планирайте пари за бъдещите ремонти.
1. Документите - При покупка на употребяван автомобил с регистрация в България трябва да бъдат налични писмен договор за покупко-продажба на МПС, документ за собственост на продавача (напр.голям талон), документ за платен данък МПС от продавача, документ за платен местен данък, декларация на продавача, че няма непогасени публични държавни и общински вземания, и декларация за гражданство (обща, ако продавачите са съпрузи).
2. Сервизни бележки - Подпечатаната сервизна книжка, фактурите за ремонти и части, бележките за проверка на маслото и поддръжка в отделението на двигателя и купето свидетелстват за манталитета на предишния собственик и дали той се е грижил за автомобила. Задължително проверете кога трябва да бъде следващата смяна на ангренажния ремък. Ако продавачът ви е близък и му имате пълно доверие, можете да изчакате до указаните километри или години, но ако не е, нека смяната на ремъка да бъде направена директно след продажбата.
3. Капачката на маслото - Отвъртете капачката. Вижда ли се жълтеникав „каймак“, това показва, че има вреден конденз, който се образува при шофиране на къси разстояния и пропусната смяна на маслото. Това обаче може да е и признак и за нужда от смяна на гарнитурата на главата. Затова бягайте далеч от кола в подобно състояние!
4. Драскотини от камъни - На километража откриваме пробег 59 000, въпреки това предната част на превозното средство е покрита с драскотини, а фаровете са сериозно потъмнели. Нещо не е наред. Многобройните малки драскотини говорят за много, много хиляди километри.
5. Фуги - При английски олдтаймер от 50-те години неравномерните фуги може да са нещо обичайно, но не и при съвременна кола без катастрофи. Ако са неравномерни, прекалено близо или прекалено далече една от друга, това е доказателство за аматьорски направен ремонт след злополука.
6. Педалите – Обърнете внимание на силно ожулените гумени протектори на педалите, на тапицерията на седалките, на скоростния лост, на уплътненията на вратите и на волана. Виси ли по-ниско предната врата от задната? Всичко това говори за огромен пробег.
7. Ауспух - Прост трик, за да се провери дали в изпускателната система няма пробиви, е да оставите двигателя да работи на празен ход и да сложите кърпа на ауспуха. Ако чувате съскане, значи изпускателната система е ръждясала. Понякога за ремонта може да бъде достатъчна и евтина заварка.
8. Лаково покритие - Огледайте страничните части на превозното средство на светлина. Вълнистото покритие често е знак за евтин ремонт и нескопосано китосване. Внимавайте за проникнали прахови частици и за разлика в цвета на отделните части.
9. Светлинни индикатори – Преди тест драйва дайте на контакт. Работят ли всички съществуващи контролни лампи? Пуснете двигателя. Сега те трябва да изгаснат. Ако лампата за ESP-то или за мотора свети, колата не би минала технически преглед в Германия.