Писмата на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за "Южен поток" са изключително забавни. Това заяви депутатът от БСП Явор Куюмджиев. В "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия той обясни, че няма страшно за България във връзка с този проект.
"Няма нищо конкретно, няма решение на еврокомисията. Само предупреждения от рода на "ако стане така, тогава ще стане така. Ако се установят нарушения, ще бъде стартирана процедура, това не означава, че такава е стартирана сега. Няма нито една забележка в момента. "Южен поток" не дава възможност на Европа да стане независима от Русия. Все още не е измислен начин за транспортиране газ по друг начин, освен чрез тръби", коментира Куюмджиев.

"За нас като българи е най-важното ние да имаме газ. Ние защитаваме преди всичко българския национален интерес. Той е най-вече да имаме газ. Ключовият въпрос е, че ако Русия спре газа на Украйна, той ще спре и за нас. Целта на "Южен поток" е за нас газът да не спира. "Южен поток" е трън в очите на Западна Европа, затова постоянно слушаме за него. Ще има три източника на газ за България. Връзката с Румъния ще започне да работи другия месец. Това, че не излизаме да режем лентички и да се бием в гърдите, не означава, че не правим нищо. Може би е наша грешка, че не информираме достатъчно хората. За да има истински пазар на газ, ние трябва да имаме няколко различни източника", заяви още Явор Куюмджиев.