Преобладаващата част от служителите на Google са мъже и са бели, само два процента са чернокожите, а три процента са латиноамериканци.

Жените представляват 30 процента от работната сила на технологичния гигант, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки данни, оповестени от компанията.

Google отбелязва, че прозрачността за състава на персонала е важна стъпка към промяна. Това е първото подобно представяне в предимно мъжкия, бял технологичен сектор.

"Google не е там, където искаме да бъде, когато става въпрос за разнообразие", посочи в коментар в блог старши вицепрезидентът на компанията Ласло Блок.

Данните са събрани като част от доклад, който големите американски работодатели трябва да внесат в комисията за равни възможности за наемане на работа. Компаниите не са задължени да обявяват публично данните.

Резултатите за дела на мъжете и жените, работещи в компанията, са въз основа на бройката от 44 000 души, които работят за Google в целия свят към началото на тази година.

Не са включени около 4000 служители в подразделението Моторола мобилити (Motorola Mobility), което бе продадено на Леново (Lenovo) за 2,9 милиарда долара. Информацията за расова принадлежност е сведена до служителите на Google в САЩ към август 2013 година, които наброяват около 26 000.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг посочи неотдавна, че компанията възнамерява също да обяви такива данни, но е важно първо да бъдат разпространени вътрешно.