Писмо на единия от тримата кандидати за оперен шеф в Русе, тенора в Цюрихската опера Бойко Цветанов, разбуни духовете и предизвиква за пореден път драматични циркулации около конкурса за директор на музикалния институт. „Конкурсът за избор на директор на Русенската опера бе предрешен и за това ме предупреждаваха членове на комисията, които директно ми казаха да не се кандидатирам“ - това изказване на Цветанов цитират столични медии, акцентиращи върху протеста на известния оперен певец, който смята конкурса за опорочен.    
Дипломираният оперен режисьор Аделаида Якимова, която е другият кандидат за шефската позиция, заяви, че ще изчака министърът на културата да подпише протокола от заседанието на конкурсната комисия и тогава ще коментира. Според запознати нейната концепция и цялостното й представяне по време на конкурса предизвикали категорични адмирации у председателя на журито проф.Георги Костов. Тя припомни, че от сдружение „Конфедерация за защита от дискриминация“ на два пъти са отправяли сигнал до Министерството на културата за опасения, че конкурсът за директорския пост в операта в Русе може да е опорочен, като са настоявали представител на конфедерацията да присъства на събеседването с тримата кандидати. Писмото обаче било оставено без отговор.
Позицията на Найден Тодоров, новия-стар оперен директор, се очаква да бъде огласена идната седмица, когато ще бъде в Русе. В момента той участва като диригент при провеждането на традиционния майсторски клас на великата оперна прима Райна Кабаиванска в София.  
Тези дни упорито си пробива път мълвата, че министърът на културата Петър Стоянович бил информиран за всички гневни реакции, свързани с избора на нов шеф на операта. Нещо повече, под сурдинка се твърди, че Стоянович, който в момента бил в Германия, след завръщането си нямало да подпише решението на комисията, с което за трети път директор на операта в Русе става Найден Тодоров. Запознати с проблематиката смятат, че е възможно да бъде насрочен нов конкурс, макар шансовете да не били кой знае колко големи. Истината е, че министърът е длъжен да подпише договорите с новите директори, избрани с конкурс, в 14-дневен срок след провеждането на събеседването. Препитването на кандидатите за шеф на операта се проведе на 13 септември, което ще рече, че до 27-и има още седмица. Другата истина е, че скандали съпътстват решенията на конкурсните комисии и за други шефски постове. Първото недоволство гръмна след избора на директор на операта в Стара Загора, съмнения за предрешен избор предизвика и определянето на директор на Сатиричния театър в София.