Кой русенец не е ходил в Букурещ и на кого приятели и роднини от страната не са му се молили да ги заведе дотам? Какво по-лесно от това да минеш по моста и какво по-трудно да им покажеш наистина тази двойно по-голяма от нашата столица! Заради езиковата бариера и липсата на туристическа информация тази толкова близка дестинация се оказва по-непозната дори от Париж или Лондон.
Благодарение на Лили и Румян Ганчеви обаче част от границите са преминати и остава само любопитството на туристите, което да ги отведе към наистина прекрасните обекти на Букурещ. Съвсем прясно издаденият пътеводител с градски маршрути „Букурещ - близък и непознат“ е написан от истински познавачи на тази дестинация, които в продължение на 20 години всеки ден са част от живота на Румъния.
В 116-те прекрасно илюстрирани страници /снимките са на Румян Ганчев, б.а./ е събрано всичко, което трябва да има в джоба на туриста - указател с маршрути, важна информация, карта на метрото и дружески съвети. Книжката дължи художественото си оформление на   Детелина Тодорова, а издатели са варненците от  „Славена“.
Лили Ганчева е изпълнителен директор на асоциацията „Еврорегион Данубиус“, говори перфектно румънски, а съпругът й Румян Ганчев е историк и също добър познавач на румънската култура. През всичките години, в които Лили и Румян строят мостове през моста, опознават не само града, но и хората в Букурещ. Много сме благодарни на директорите на Музея за история на Букурещ, на Букурещката градска библиотека, както и на дружеството на българите в Румъния „Братство“, които ни помогнаха да опознаем местата в Букурещ, свързани с българските хъшове и революционери, българските търговци, с българската църква и училище, разказва Румян Ганчев. За съжаление по-голямата част от тези сгради по време на управлението на Чаушеску са били съборени, а други са изоставени и вече полусрутени. По тази причина в пътеводителя има само няколко обекта, които са свързани с имената на известни българи, живели в Букурещ през 19 век.
Всеки, който е бил в румънската столица преди 10 години и я посети сега отново, не може да сдържи удивлението си от промяната на града. Букурещ вече е европейски град с ремонтирани и поддържани стари сгради, с широки булеварди и велоалеи. Той е прекрасна уикенд дестинация, особено ако става дума за някакви 60 км разстояние. Според Лили и Румян най-посещаваните от българи обекти в Букурещ са Парламентът, Музеят на селото, Патриаршеският комплекс, рядко Националният природонаучен музей и най-често летищата и моловете. Авторите на пътеводителя обаче дават прекрасни седем маршрута, които в седем екскурзии ще представят непознатия и красив Букурещ от стария градски център до изложбената палата РОМЕКСПО и обратно. За важните  обекти, като музеите например, авторите са  предоставили отделно информация с техния адрес, телефон и факс, работно време, входни такси за различните категории посетители, сайт и мейл, различните видове градски транспорт, с който може да се стигне до тях, и възможности за паркиране. Туристите, които за първи път стъпват в Румъния, могат от пътеводителя да разберат къде и как да си купят винетки, цени на такси по Дунав мост в двете посоки, как да шофират до и в Букурещ, адрес и телефони на българското посолство, къде да обменят пари, в какъв валутен курс, адрес и телефони на туристическия център в Букурещ и т.н. Специално  внимание е отделено на любителите на шопинг туризма и на румънската кухня, като в книжката има адресите и сайтовете на 4-те най-големи и нови търговски центрове и на някои по-известни ресторанти на поносими цени в центъра на Букурещ.
Пътеводителят действително е актуален и написан от познавачи. Издателството ще го разпространява в книжарниците на цялата страна, а цената му е 10 лева. Тази малка джобна енциклопедия на Букурещ е изданието, което ще заведе туристите на места, където и пътешественик на „Fodor‘s“ не е бил.