Феноменът 15/15, благодарение на който никому неизвестният Момчил Неков за една нощ се превърна в звезда и евродепутат, се разиграва за втори път в Русе.
В неделя поставеният на 15 място в листата на Коалиция за България /с №15 в бюлетината/ 28-годишен политолог от Силистра събра около 34 000 преференции, които го изстреляха начело на колоната за Брюксел. Това допълнително шокира социалистите. Опонентите им твърдяха, че потвърждаването на избора на листата с отмятане и на преференция със същия номер е начин за контролиране на вота, но истината изглежда далеч по-банална.               
Част от избирателите на БСП са решили за по-сигурно да задраскат два пъти 15, за да не отиде гласът им другаде.
Русенският принос в преференциите за Неков никак не е малък. Цели 818 души са го посочили като предпочитан избор - 8% от всички гласували за БСП.
Лудият късмет на младия социалист обаче не е прецедент в Русе. На местните избори през октомври 2007 година по подобен начин джакпота удари независимият кандидат за общински съветник Евгени Велковски. В бюлетината той беше с №48 - номерът на спечелилия вота за кмет Божидар Йотов. Очевидно и тогава мнозина помислиха, че като зачеркнат 48 в листата с кандидати за съветници, помагат на Йотов да има убедително мнозинство в Общинския съвет. Така Велковски получи мандат с 2373 гласа, а на самия Йотов не му достигнаха гласове да стане кмет от раз и се яви на втория тур. Тогава от щаба на победителя се шегуваха, че Велковски трябва да черпи, но пък самият щастливец твърдеше, че по-скоро негови симпатизанти са се объркали и са гласували за Йотов.