Повече от 5 часа продължиха дебатите по четвъртия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

Около 16:30 часа опозиция и управляващи изчерпаха своето време, а председателят на парламента Михаил Миков насрочи гласуването по вота за петък в 9:00 часа.

Минути преди края на дебатите в зала влезе и премиерът Пламен Орешарски, който обаче не взе отношение по темата, тъй като веднага след неговото влизане в зала опозицията напусна.

Правителството работи и постига резултати, независимо от атаките, обяви в началото на дебатите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и добави, че темата за енергийната политика е стратегическа за развитието на България и се нуждае от дългосрочност и максимален консенсус.

Докладът на Стойнев отне близо 50 минути от пленарното време, в рамките на които енергийният министър отговори подробно на всички мотиви и точки от текста на опозицията, с която бившите управляващи искат вот на недоверие към кабинета "Орешарски".

Липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал на проекта "Южен поток" бяха основните мотиви на ГЕРБ.

Стратегията за енергийния сектор е готова и желанието ми е това да не е поредната стратегия, която се изготвя, а още следващия месец да бъде предоставена на всички парламентарни групи и да бъде обсъдена с тях, посочи Драгомир Стойнев. Тази стратегия стъпва на четири основни стълба - либерализация на енергийния пазар и изпълнение на ангажиментите ни като страна-членка на ЕС. Второ – стабилизиране ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса в енергийната система. Трето – диверсификация на маршрутите и източниците на доставки. Четвърто – спиране на разпродажбата на българската енергетика. Енергетиката е част от националната сигурност, заяви Стойнев.

Според енергийния министър управлението на активите и процесите в системата трябва да бъдат подчинени и на обществения интерес, освен на пазарни принципи.

През 2012 година беше блокиран българският износ на електроенергия, обясни Стойнев и посочи, че от 1 януари 2014 година до края на регулаторния период 30 юни се очаква НЕК да отчете печалба от продажба на енергия на регулирания пазар в размер на 74 милиона лева. Кабинетът "Орешарски" е спестил глоби от изискването за разделяне на ЕСО и НЕК в рамките на 8500 евро на ден, подчерта енергийният министър.

Сериозно внимание бе обърнато и на проекта "Южен поток", за който Стойнев бе категоричен, че ще се извърши по европейско законодателство, а само за няколко месеца министерството е предоговорило лихвата по заема за проекта да падне от 8% от 4.25%.

Българският енергиен холдинг пък ще ползва дивиденти от тръбите през цялото експлоатиране на проекта, а не както е било договорено от ГЕРБ - 15 години да не ползва никакви дивиденти, подчерта Драгомир Стойнев.

Очаквано най-активен в дебатите от страна на опозицията беше бившият енергиен министър от кабинета "Борисов" Делян Добрев. Според него износът на електроенергия през тази година няма да надхвърли износа през 2012 година и никога няма да достигне износа по времето на ГЕРБ. Добрев обвини Стойнев, че лъже за лихвата от 8% по заема и такава никога лихва никога не е имало.

По отношение на намесата в работата на ДКЕВР депутатът от "Коалиция за България" Красимир Янков посочи, че е несъстоятелно да се правят подобни твърдения. Според Янков своеволното неплащане на ЕРП-тата към НЕК е нарушаване на закона и води до заплаха за националната сигурност, поради това отнемането на лицензите е мярка, приложена по закон.

Според неговия колега от БСП Таско Ерменков е лицемерие ГЕРБ да говорят за намеса в работата на ДКЕВР, тъй като техният председател Бойко Борисов многократно чрез медиите се е обръщал с призиви и директни нареждания на бившия председател на комисията Ангел Семерджиев.

От името на "Атака" изказвания направиха депутатите Магдалена Ташева и Николай Александров. Според националистите също е лицемерие и наглост партията, която бе свалена от власт заради провал в енергетиката днес да иска вот на недоверие по тази тема. Ташева върна лентата още към времето на ОДС, неизгодните дългосрочни договори с ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, продажбата на ЕРП-тата на три чужди компании, дългосрочните договори с гарантирано изкупуване на високи цени с фотоволтаиците и огромно количество ВЕИ-та, присъединени по времето на ГЕРБ.