Тази сутрин прокуратурата и ДАНС започнаха акция в офисите на "Риск Инженеринг" на бизнесмена Богомил Манчев.

В момента в двора на сградата на компанията в столичния квартал Бъкстон има кола на жандармерията. Манчев се свързва с интерeси в атомната енергетика и строителството на централи у нас. Той е инженер и специалист по ядрена енергетика. Според публикации в чужбина той е сочен за един от олигарсите у нас.

В момента той е разследван във връзка с консултанските договори за спрения проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. За целия период са платени над 13 млн. лева.

От Софийска градска прокуратура официално потвърдиха информацията на Агенция БГНЕС за спецакция срещу нарушители в областта на енергетиката.

БГНЕС публикува пълния текст от съобщението на СГП:

Днес на територията на гр. София, гр. Перник, гр. Козлодуй и гр. Белене започна съвместна операция на прокуратурата, ДАНС и МВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура.

На 09.08.2013 г. в СГП е образувано досъдебно производство с предмет длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост. Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД, за консултантски услуги по проекта АЕЦ Белене, след решението на компетентните държавни органи /от 29.03.2012 г./ за спиране на строителството на атомната електроцентрала.

В 08.30 ч. започнаха едновременни претърсвания и изземвания в административни сгради и жилища /общо 17 обекта/ в столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Незабавното стартиране на действията по разследването е наложено от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията."