Направленията за изследвания и консултации, които са за профилактични прегледи и наблюдение на хронично болните да не бъдат в лимитите. Подобно предложение е направено преди години от джипитата, заяви Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
При острите заболявания направленията трябва да се преценяват. Когато има превишаване е необходимо да има методичен контрол защо е назначено това изследване, предлага Киров. Стандартните изследвания, които не са скъпи като например изследване на кръвна картина и урина също да бъдат извадени от регулация, предлага Киров. Когато на пациент му предстои хоспитализация и се връща от болница, се връщат при джипито с един набор от изследване. Това не е негово задължение, каза Галя Йорданова от НЗОК. Може да се отпуснат допълнителни средства от РЗОК и НЗОК, припомни тя.
Стойчо Кацаров от Центъра за закрила на пациентите каза, че лимитът се дава в края на февруари, което е почти в края на тримесечието. Как може да се предвиди нещо подобно, за да си поискаш необходимия брой направление, недоумява лекарят. Това не е вярно, отговори Йорданова. Кацаров обаче не обърна особено внимание на забележката и предложи правото да се държат направленията са на пациентите, тъй като те са предплатили. Затова е необходимо ние като пациента да преценяваме каква част от това да харчим. Не трябва да се обременява лекаря с това да мисли за лимитите си, защото това пречи на медицинската му преценка, каза Кацаров. Здравноосигурителната система работи по взаимоспомагателната каса. Проблемът е че 1/3 не внасят, а искат да ползват всички, каза Киров. Децата се осигуряват наполовина, а говорим за приоритет в детското здравеопазване. Това води до 500 млн. лв. дефицит годишно, категоричен е Киров.