Музей и паметник на славния Пети пехотен полк да има в Русе, се разбраха вчера съветниците. Някога, когато към терена на „Александровска“, в който са бившите казарми, някой прояви инвеститорски интерес. Идеята дойде от д-р Теодора Константинова,  арх. Алексиева я прегърна и успя да убеди и администрацията, че това си заслужава.
До идеята да се увековечи паметта на смелите мъже, които са оставили диря във военната ни история, се стигна след емоционален дебат по предложението на кмета Пламен Стоилов за събаряне на две от рушащите се сгради в имота на „Александровска“.
Арх.Венцислав Илиев, който е радетел за запазване на автентичността на историческите сгради в Русе, се обяви против унищожаването им. Кметът обаче настоя, че това не е икономически изгодно. В крайна сметка мнозинството се обедини около компромисния вариант: преди събарянето постройките да бъдат заснети, за да може на по-късен етап при ново строителство елементи от тях да бъдат възстановени и вградени в него. Там ще трябва да бъде намерено място и за постоянна експозиция, както и за паметник на Пети пехотен полк. Това ще бъде задължително за бъдещия инвеститор при разпореждане с имота.