До един забутан остров достига новината, че от Холивуд пристигат да снимат филм. И това променя всичко. Така започва историята в нашумялата пиесата „Куцльото от забутания остров“ на младия, но вече много нашумял ирландски драматург Мартин Макдона, която от вчера се репетира в русенския драматичен театър. Режисьор е Пламен Марков, благодарение на когото българската публика познава творчеството на Мартин Макдона.
Личната драма е в основата на пиесата. Родителите на Били се самоубиват и двете му лели, смахнати застаряващи дами, поемат грижата за него. В тази странна компания се включва старица, която се налива непрекъснато с уиски, странникът Георги Русев и куп неудачници, които търсят изход от задънената улица, в която се е превърнал животът им. Всеки от героите иска да се спаси. Забравя за възрастта и преживяванията си. Търси начало, бягство от сивотата на собствените си амбиции и илюзии за нещо ново, по-пикантно, по-истинско... И всичко е едно отчаяно бягство към нормалността, която все ни се изплъзва.
Пламен Марков е първият български режисьор, който проявява интерес към Мартин Макдона през 1999 година, когато поставя в Народния театър „Бившата мис на малкия град“ по пиесата на Макдона с оригинално заглавие „Кралицата на красотата от Лийнен“. Същата пиеса, но под режисурата на Гриша Островски, се играе и на сцената на театъра в Русе през 2001 година, когато Татяна Лолова е гостуващата звезда.
Главната роля в спектакъла е поверена на Тодор Лазаров, участват гост актьорите Мая Новоселска и Цанка Цанева, Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Ивана Керанова, Кадри Хабил, Косьо Станев, Любомир Кънев, Петя Венелинова. Премиерата се очаква за края на януари 2024 година.