Русенската библиотека „Любен Каравелов“ не успя да спечели състезанието за нов електронен сайт, обявен от столична уеб дизайн агенция. В конкурса „Културата онлайн“ библиотеката ангажира свои читатели и приятели от Русе, страната и чужбина, като събра в пъти повече гласове от всички останали участници - 8189. В регламента на конкурса беше обявено, че след гласуването жури, в което участват софиянци като Захари Бахаров, Ники Кънчев и Миленита, ще определи победителя, като съотношението вот на журито и вот на гласувалите ще бъде 50:50.
Докато изглеждаше, че няма кой от останалите състезатели да препъне русенската библиотека - след нея се нареждаше сдружението за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“ с 4897 гласа, се оказа, че простата аритметика и афишираните пропорции нямат нищо общо с крайното решение. А то е следното: на първо място е класиран Националният исторически музей /3041 гласа/, следван от сдружение „Трансформатори“ /1257 гласа/ и Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка /1128 гласа/.
Завчера в библиотеката са получили писмо от организаторите на конкурса. След „поздравления за приноса ви към българската култура“ те съобщават, че правят „специален подарък“ на библиотеката, тъй като тя е фаворит на публиката. Подаръкът е „възможността да се възползвате от 30% намаление на нашите услуги“ и безплатен хостинг за 1 година от Супер Хостинг. На финала в писмото има и уверения, че от „Култура онлайн“ ще се радват „да имаме шанса да участваме в развитието на вашите бъдещи проекти и каузи“. Ха дано, ама надали, както се пее в една актуална песничка.