Над 100 представители на дипломатически мисии у нас и 20 чуждестранни делегации присъстваха на откриването на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана,  антитероризъм, сигурност“. Посланици, военни и търговски аташета, специални пратеници на  държави от Европа, САЩ, Азия, Близкия Изток и на НАТО дойдоха да видят експонатите на 60 изложители от десет страни. Изложението продължава от 28 до 31 май в Международен панаир Пловдив.  То се организира от фондация „Хемус '95” под патронажа на Министерството на отбраната и Mинистерството  на икономиката и енергетиката. 

Вярвам, че в Международен панаир Пловдив световни компании и големи български производители ще покажат иновации в областта на отбранителната индустрия, се казва в поздравителния адрес от министър-председателя Пламен Орешарски по повод старта на „Хемус 2014“. Нашата страна връща позициите си на международните пазари с продукти на високо технологично ниво, подчертава премиерът.  Износът на специална продукция през миналата година е нараснал с 18 млн. евро и е достигнал  233 млн. евро, сочат данни на Министерството на икономиката. 

Тази изложба е добра възможност за правителствените и военни делегации да се запознаят с постиженията на нашата отбранителна индустрия, изтъкна в словото си министърът на отбраната Ангел Найденов, който откри 11-ото издание на „Хемус“. Според него българските предприятия отговорят на съвременните изисквания, като предлага широк спектър от военна техника и боеприпаси, включително „интелигентни“ боеприпаси.

„Изложбата „Хемус“ все повече се обръща и към гражданския сектор, вече покрива по-широк спектър от браншове. Фирмите показват повече изделия, затова ангажираните експозиционни площи тази година са с 18% повече“, изтъкна  в приветствието си при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който е основен партньор на организаторите на деловия форум.

В експозициите са показани новости за сухопътни войски, вонноморски и военновъздушни сили, за оборудване на бойците и за общо осигуряване на армията.  Част от изделията са с гражданска употреба и се използват в сферата на личната безопасност, екологичния мониторинг, управлението на трафика в градовете, защита от кибератаки и други области.  

Интерес представлява изключително модерната бронира машина за пехотата на FNSS, специализираната колесна техника, представена от Titan Machinery  и „Мерцедес”, последните достижения в областта на комуникационните и информационни системи на фирмите Rode&Schwarz, SAAB, Atlas elektronik, корабостроенето в експозицията на Leurssene, оръжейните и ракетни системи на Diehl и MBDA, посочи заместник-министърът на отбраната  Иван Иванов  на пресконференция преди старта на изложбата.

В изложбата се включиха най-големите български производители, научни институти и университет, работещи в областта на отбраната и сигурността. България е представена повече от подобаващо, коментира Иван Иванов.
Той отбеляза участието на „Терем“, а посетителите се спираха пред  машината за  спасителни действия при наводнения, произведена от „Терем-Ивайло“.   Тя  се движи във вода и по суша, спасява наведнъж до 20 души. Има и носилка, с която пострадал може да бъде подаден на хелкикоптер. 
В съпътстващата програма са предвидени редица  мероприятия. Нови съвместни програми на НАТО се обсъждат на заседанието на  Групата по управление на жизнения цикъл, чийто домакин е Министерството на отбраната.   Развитието на отбранителната промишленост е тема и на Индустриалния форум, обединяващ държавата,  бизнеса и научните звена.

Международна конференция „Научните изследвания – ключова роля в модернизацията на въоръжението, техниката и системите“  ще се проведе на 29 и 30 май.  Ще има и  демонстративни стрелби с  оръжейни системи, разработени от наши фирми.
Демонстрационно учение  „Бойни умения в екстремни ситуации” е планирано за 30 май. Екипи на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и  Военна полиция ще залавят терористи и ще обезвреждат взривни устройства.

Специалистите от бранша имат право на  достъп с покани или предварителна  онлайн регистрация в дните от 29 до 31 май.
Изложбата може да бъде разгледана от всички желаещи на 30  май от 10 до 17 ч. и на 31 май до 15 часа. Цената на билета е 3 лева, за ученици, пенсионери, инвалиди – един  лев. Лица на възраст под 16 г. се допускат само с пълнолетен придружител.