Тайбе Юсеин (59 кг) ще се бори за световната титла на първенството на планетата по борба в Будапеща, а Мими Христова (55 кг)за бронза.

Съпернички и на двете за отличията ще са унгарки.

За златото по-късно днес Тайбе ще срещне Мартина Састин (Унгария).

На полуфиналите Юсеин, която е световна вицешампионка от 2012-а победи, с туш азерката Юлия Раткевич, трета от олимпийските игри, но в кат. до 55 кг.

Преди това националката ни записа още три победи - срещу украинката Татяна Лавренчук, като я хвърли за 5:0 точки, а на осмнафиналите прегази канадката Рей Стон. Нашето момиче хвърли съперничката си за 3 точки, а по време на приземяването Рей изпадна в безсъзнание. Схватката бе прекратена, а на тепиха излязоха лекари и треньори, за да окажат първа помощ на канадката, която след минути дойде в съзнание.

На четвъртфиналите Тайбе победи с технически туш и Тинибекова с 10:8.

В кат. до 55 кг Мими Христова ще спори за бронза по-късно днес срещу унгарката Барка. Националката ни стартира с технически туш срещу Ханчар (Беларус) - 8:1, но след това загуби от шведката София Медсън с 0:7. Скандинавката стигна финала и даде втори шанс на Мими.

В първия кръг от репешажите българката надви Шакидова (Узбекистан) с 3:0, а във втория и американката Хелен Марулин също 3:0.

В кат. до 63 кг дебютантката Виктория Бобева загуби рано и нямаше късмета на Мими Христова. Още на старта тя падна с технически туш 0:8 от рускинята Анастасия Братчикова. Представителката на сборная обаче претърпя поражение на полуфиналите и не успя да изтегли нашето момиче в репешажите за бронза.

Срещите на българките в унгарската столица бяха изгледани от спортния ни министър Мариана Георгиева и нейния заместник Йордан Йовчев.