Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще бъде на официално мирно посещение във Вселенската Патриаршия, Истанбул.

Визитата ще се осъществи от 20 до 23 септември, съобщиха от Светия синод. Визитата ще включва среща на Българския патриарх Неофит с Вселенския патриарх Вартоломей с участието на архиереите при Патриаршеския двор членовете на българската църковна делегация и представители на Българския екзархийски вакъф, по време на която ще бъдат обсъдени теми касаещи всеправославното единство, подготовката за свикването на Великия събор на православната църква и въпроси свързани с братските взаимоотношенията между двете поместни православни църкви.

Двамата патриарси ще влязат в съслужение в Съборна св. Литургия в патриаршеския катедрален храм "Св. Георгий Победоносец". Програмата на посещението включва и посещение в сградата на Българската екзархия и среща с православната българска общност в града на Босфора, посещение в Богословска школа в патриаршеския манастир "Св. Троица" на остров Халки – Принцовия архипелаг, и среща с българския консул в гр. Истанбул.

По време на първото си мирно посещение патриарх Неофит ще бъде придружен от църковна делегация в състав: митрополи на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Доростолския митрополит Амвросий, Стобийския епископ Наум – гл. секретар на Св. Синод, Знеполския епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий – нач. Отдел "Богослужебен" при Св. Синод, дякон Иван Петков, Теодор Атанасов – нач. кабинета на патриарха и Кирил Димитров в качеството си на богослов-преводач.